Yüzümdeki Kıllar

Vücudun bir çok bölgesinde kıllar, tüyler bulunur. Kıllar, folikül denen derinin altındaki köklerden büyür. Erkeklerde hormon gereği kıllanma, kadınlara nazaran daha fazladır. Kıllar iki türde incelenir. İlk türü; ince, renksiz ve kısa kıllardır. Birinci kıl yapısı kadınlarda daha çok görülür. İkincisi ise erkeklerde daha çok olan; kalın, renkli ve uzun kıllardır. İkinci kıl yapısı, hem kadınların hem de erkeklerin koltuk altı ve genital bölgelerinde bulunan tüylerdir.

Kadınlarda daha büyük bir sorun haline gelen “yüzümdeki kıllar” sorunu genellikle hormon salınımlarındaki dengesizlikten kaynaklanmaktadır. Üreme ve kadınlık hormonu olan östrojenin vücutta az salınması, yüzde kıllanma ve tüylenme sorununa neden olabilmektedir.

Yüzde Kıl Çıkması Neden Olur?

Hormon Dengesizlikleri

Östrojen hormonu, kadınlarda ergenlik döneminden itibaren salgılanmaya başlar. Adet görme, göğüslerde büyüme ve tüylenme gibi değişikliklerin meydana gelmesini sağlar. Ancak bazı kişilerde östrojen hormonu salınımı daha az olur. Hormonun az salgılanması ise erkeklik hormonunun ağır basmasına neden olabilmektedir. Bunun sonucu olarak ise yüz bölgesinde kıllanma, vücutta çıkan kılların sert ve kalın olması gibi sorunlar baş gösterir. Hormonal rahatsızlıklar ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinden ihmal edilmemeli ve bir an önce doktora başvurulmalıdır.

Menopoz

Menopoz döneminde kadınlarda östrojen hormonu salınımı giderek azalır. Hormon salgısının azalması, erkeklik hormonlarının ağır basmasına neden olur. Bu durumda yüzde kıl çıkması sorunu görülebilmektedir.

Kullanılan İlaçların Yan Etkileri

İlaç tedavi sürecinde yüzde kıl çıkması problemine sık rastlanır. Kullanılan ilaçların erkeklik hormonu içermesinden ötürü yüzde kıl sorunu meydana gelebilmektedir. Doktora başvurulduğunda kullanılan ilaçlar hakkında uzmana detaylı bilgi vermekte fayda vardır.

Tedavisi

Kozmetik Yöntemler

Ağda, traş, tüy dökücü kremler gibi geçici yöntemlerle yüzdeki kıllardan kurtulmak mümkündür. Ancak lazer epilasyon yöntemi daha kalıcıdır.

Tıbbi Yöntemler

Yüzdeki ve vücuttaki aşırı kıllanmanın tedavisinde genellikle doğum kontrol ilaçları kullanılır. Uzmanlar tarafından önerilen bu ilaçlar sayesinde, yüzdeki kıllardan kalıcı olarak kurtulmak mümkündür. Ayrıca sorunun nedenine bağlı olarak hormon tedavisi yöntemleri de uygulanabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir