Yüzümde Kıllanma

Vücudun bir çok bölgesinde oluşabilen kıllar, deri altında bulunan folikül adı verilen keseciklerden büyür ve gelişir. Kıllar yapı ve türlerine göre ikiye ayrılırlar. İnce, renksiz ve kısa olan ilk kıl türü daha çok kadınlarda bulunmaktadır. İkinci kıl türü ise genellikle erkeklerin vücudunda görülür. Kalın, sert ve uzun olan ikinci kıl türü genellikle koltuk altı ve genital bölgede bulunmaktadır.

Yüzde kıllanma ve tüylenme durumu daha çok erkeklerde görülmektedir. Ergenlik döneminden itibaren vücuttaki hormon salınımlarındaki değişimden ötürü kıllanma, tüylenme baş gösterir. Erkeklerin yüz bölgesindeki kıllanma sakal veya bıyık şeklinde ifade edilmektedir. Kadınlarda normal şartlarda yüz bölgesinde kıl, tüy bulunmaz. Sağlıklı kadınlarda yüzde bulunan kıllar ince ve renksiz olmaktadır. Ancak hormon bozukluğunda veya menopoz döneminde bazı kadınlarda da yüzde kıllanma durumu baş gösterebilmektedir. Yüzde kıllanmanın bir çok sebepten kaynaklanabilmektedir.

Yüzde Kıllanma Nedenleri Nelerdir?

Hormonal Rahatsızlıklar

Kadınlarda östrojen  hormonu farklı evrelerde değişime uğrayabilmektedir. Östrojen hormonu, kadın vücudundaki hem üreme sistemiyle hem de vücuttaki tüylenmeyle ilişkilidir. Vücuttaki hormon salınımındaki oluşabilecek herhangi bir dengesizlikte kadının yüzünde kıllanma problemi baş gösterebilmektedir. Hormon rahatsızlığından şüphelenildiği takdirde derhal uzman bir doktora başvurulması önerilir.

Kullanılan İlaçların Yan Etkisi

Hali hazırda kullanılan bir takım ilaçların yan etkisi olarak yüz bölgesinde kıllanma görülebilmektedir. Daha çok erkeklik hormonu içeren ilaçların yan etkisi olarak görülür. Yüzde kıllanma şikayetiyle ilgili uzmana başvurulduğunda, hali hazırda kullanılan ilaçlar hakkında bilgi verilmesi teşhisin yapılmasında etkili olacaktır.

Menopoz Dönemi

Her kadının belirli bir yaştan sonra karşılaştığı menopoz döneminde, vücuttaki östrojen hormonu salınımı giderek azalır. Salınımı azalan östrojen hormonundan ötürü yüzde tüylenme ve kıllanma problemleri baş gösterebilmektedir. Menopoz evresinde cilt bakım uzmanlarına danışılarak, sorun giderilebilir.

Genetik

Genetik ve kalıtsal özelliklerin sonucu olarak yüzde kıllanma görülebilmektedir. Annesinde ya da büyük annesinde kıllanma problemi olan kadın bireyde de aynı sorunun görülme olasılığı oldukça yüksektir.

Yüzde Kıllanma Var Ne Yapmalıyım?

Yüzde kıllanma sorunu olan kadınlar, “yüzümde tüylenme var ne yapmalıyım?” sorusunun cevabını ararlar. Kıllanmayla ilgili olarak genelde iki çeşit tedavi yöntemi tercih edilmektedir. Kozmetik ve tıbbi tedavi şeklinde uygulanabilecek yöntemler sayesinde kıllanmadan kurtulmak mümkündür. Kozmetik tedavi; ağda gibi epilasyon yöntemleriyle uygulanan bir tedavi çeşididir. Tıbbi tedavi ise ilaçlarla tedavinin gerçekleştirilmesidir. Uzman bir doktora danışarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir