Yüzde Yanma Hissi ve Kaşıntı

Yüzde yanma ve kaşıntı gündelik hayatta çok sık rastlanan bir durumdur. Genellikle psikolojik, cilde kimyasal madde kullanımı, çok uzun süre güneşe maruz kalma sonucunda yüz bölgesinde yanma ve kızarıklık oluşabilmektedir. Kuru cilt, alerji, egzama gibi cilt hastalıklarında da kişide yanma ve karıncalanma hissi dolayısıyla da kaşıntıya neden olduğu söylenmektedir.

Yüzde oluşan yanma, kızarıklık ve kaşıntı hissi genellikle geçicidir. Ancak böcek ısırması, kozmetik ürünler, ilaçların yanlış kullanımı gibi durumlarda ciddi bir hal alabilmektedir. Bu nedenle vakit kaybetmeden bir cilt doktorundan yardım almak gerekmektedir.

Yüzde Yanma Hissi ve Kaşıntının Nedenleri Nelerdir?

Yüzde yanma, kızarıklık hissi ve buna bağlı olarak da kaşıntı oluşmasının birçok sebebi olabilmektedir. Bu sebeplerden bazıları şunlardır:

1-)Psikolojik Nedenler

Aşırı stres, gerginlik, heyecan gibi durumlarda yanma ve kaşıntı sık sık olabilmektedir. Bu his anlık ve geçici olduğundan endişe edilmemesi gerekir. Basit yöntemlerle durdurmak mümkündür.

2-)Alerjik Nedenler

Alerjisi olan kişilerin bağışıklık sistemi zayıftır ve bu nedenle çevrelerindeki zararlı maddelerden çabuk etkilenirler. Mevsimsel değişiklikler, tüketilen gıdalar, kullanılan kozmetik ürünler gibi gündelik hayatta var olan etmenler alerjisi olan kişilerde ciddi kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilmektedir.

3-)Güneş Işığına Fazla Maruz Kalmak

Genellikle küçük yaşta çocukların fazla etkilenebileceği gibi her yaş grubunun dikkat etmesi gereken bir durumdur. Özellikle yaz aylarında oluşabilen bu rahatsızlığa karşı önlem almak ve cildi zararlı güneş ışınlarından korumak gerekmektedir.

4-)Şeker Hastalığına Bağlı Sinir Hasarı

Şeker hastalığına sahip kişilerde görülebilmektedir. Yükselen kan şekeri değeri vücuttaki sinirlerin hasar almasına neden olabilmektedir. Tüm vücutta olabileceği gibi yüzde de aşırı yanma, kızarıklık ve kaşıntı hissi olabilmektedir. Eğer önlem alınmazsa geri dönüşümü olmayan bir sürece girilebilir.

5-)Travma

Radyasyon, güneşlenmek, böcek ısırması gibi durumlarda yüzde yanma ve kaşıntı oluşabilmektedir.
Tüm bu nedenler dışında bazı bitkiler, polenler, baharatlı besinler ya da egzama, menopoz, uzun süre soğukta kalmak gibi nedenler de yanma ve kaşıntıya yol açabilmektedir.

Yüzde Yanma ve Kaşıntı Hissinin Tedavisi

Yüzde yanma hissi ve kaşıntı kendiliğinden geçmiyor ve 5 günden fazla sürüyorsa bir cilt doktoruna görülmekte fayda vardır. Doktorun vereceği kremler, nemlendiriciler, losyonlar gibi ilaçlar tedaviye yardımcı olacaktır.

Yaz aylarında dışarı çıkarken güneş kremi kullanmak, aşırı sıcak ya da soğuk ortamlarda uzun süre kalmamak, kimyasal madde içermeyen kozmetik ürünler kullanmak yüzün zarar görmemesi için yeterli olabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir