Yüzde İğnelenme Hissi

İğnelenme hissi günlük hayatta birçok insanın karşılaştığı bir durumdur. Bilimsel adı parastezidir. Parastezi, kaşıntı, iğnelenme, uyuşma, karıncalanma ve yanma hisssi olarak tarif edilen anormal bir histir. En sık olarak ellerde, bacaklarda ve kollarda hissedilse de nadiren yüzde ve diğer uzuvlarda görülebilmektedir.

İğnelenme hissinin görülmesinin en çok nedeni periferik sinirlerin sıkışmasıdır. Böylece sinirler beyne duyusal bilgiyi gönderemezler. Çoğu insan hayatında bir kez dahi olsa iğnelenme hissi ile karşılaşır. Eğer bu his geçici ise çabuk kaybolur. Uzun süre görülen kronik parastezi veya aralıklı parastezi ise genellikle travmatik bir sinir hasarı sonucunda veya nörolojik bir hastalık sonucunda oluşur. Parastezi genellikle enfeksiyon, travma, iltihaplanma gibi sorunlar nedeniyle oluşan sinir hasarı sonucunda olur. Nadiren tümör ve inme gibi çok tehlikeli hastalıklar sonucunda oluşur.

Parastezi ile paralizi durumu sıkça karıştırılır. Parastezi de duyu kaybı olurken paralizi de duyu kaybı olsun ya da olmasın hareket kısıtlığı vardır. Pyani paralizi felç durumu olarak ifade edilebilir.

Yüzde iğnelenme hissinin nedenleri

-Bazı vitamin eksiklikleri nedeniyle iyüzde iğnelenme hissi görülebilir. Bunun yanında yüzde uyuşma ve karıncalanma da olur. B12 vitamini eksikliğinde yüz ve vücudun diğer bölgelerinde hissizlik olur. Ayrıca potasyum, sodyum ve kalsiyum eksikliğinde de uyuşma ve iğnelenme hissi görülür. Vitamin takviyesi gerekir.

-Panik atak veya hiperventilasyon sendromu ve stres veya depresyon hali sonucunda yüzde ve ellerde uyuşma ve iğnelenme hissi görülür. Gevşeme egzersizleri yapılabilir.

-Herpes, diyabet, frengi ve Iyme hastalığı sonucunda da yüzde iğnelenme hissi oluşmaktadır.

-Ayrıca bazen uzun süre aynı pozisyonda durmaktan veya uyuma pozisyonunda dolayı da uyuşma ve karıncalanma görülür.

Yüzde iğnelenme hissi ciddi hastalıklara neden olabileceğinden dolayı doktora başvurulmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir