Yumurta Tembelleşmesi

Normal şartlarda kadınların yumurtalıklarında her ay bir tane yumurta hücresi gelişir. Gelişen, olgunlaşan yumurta hücresi ortalama olarak adet döneminin 12. ila 14. günleri arasında çatlar. Yumurta çatlaması denilen bu olay tıp dilinde ovulasyon tabiri ile ifade edilir. Yumurta çatlamasının gerçekleşmemesine ise “anovülasyon” denir. Kadında her ay düzenli yumurtlama olmaması ve sık sık anovülasyon durumunun görülmesi halk arasında “yumurta tembelleşmesi“, “yumurta tembelliği” olarak bilinir.

Anovülasyon yani yumurta çatlamaması genellikle adet düzensizliğine neden olur. Yumurtlama düzensizliği probleminin tespitinde daha çok hormon tahlilleri ve yumurtalıkların ultrason yöntemleriyle izlenmesi bilgi vericidir. Uzmanlar tarafından uygulanabilen ultrason yöntemleri, vücut ısısı ve adetin belirli döneminde ölçümlenen progesteron hormon seviyesi tanının yapılmasında etkili yöntemlerdir.

Yumurta Tembelleşmesi Tedavi

Anovülasyon sorununun tedavisi kadının gebelik isteyip istemediğine göre değişiklik gösterebilmektedir. Hamilelik isteyen kadınlara yumurtlama ve yumurta büyütme tedavisi gibi yöntemler uygulanır. Ancak hamilelik istemeyen kadınlarda adet düzenleyici ve hormonal ilaçlarla tedavi sağlanır. Tedavi yöntemleri farklılık gösterebilmektedir daha detaylı bilgi için uzmana başvurmakta fayda vardır.

Uygulanacak tedavi yöntemi; kişinin yaşına, hamilelik isteyip istemediğine ve başka hastalığının olup olmadığı gibi bir çok parametreye bağlı olarak değişebilmektedir. Yumurta tembelliği şeklinde ifade edilen yumurtlama bozukluğu sorunu çeşitli sağlık sorunlarının belirtisi olabileceğinden, ihmal edilmemeli ve doğru teşhis, tedavi için mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir