Yenidoğan Bebeğin Uyanmaması

Yenidoğan bebekte olabilecek her sorun anne ve babayı telaşlandırır. Kimi bebekler hiçbir sorun yokken çok fazla uyurlar ve zor uyanırlar. Bu durum normal karşılanabilir. Fakat bazı durumlarda yenidoğan bebeğin zor uyanması ve çok fazla uyumasının altında bir hastalık yatabilir.
Yenidoğan bebeklerin en sık yakalandığı hastalık yenidoğan sarılığıdır. Birçok bebek bu hastalığa yakalanır. Bu durumda korkacak bir şey yoktur. Yenidoğan sarılığına yakalanan bebekler çok fazla uyurlar ve zor uyanırlar. Yenidoğan sarılığı doğumdan 2-3 gün sonra başlar. Patolojik sarılık ise doğumdan hemen sonra başlar. Zamanında doğan bebeklerin %60’ı yenidoğan sarılığına yakalanır.

Yenidoğan sarılığının nedenleri
-Kan grubu uyuşmazlığına bağlı olan sarılık (AB0 veya Rh uyuşmazlığı)
-Bebeğin yeterince anne sütü almaması
-Diyabetli annelerin bebekleri
-Zor doğumlarda bebeğin kafa derisinin altında kan toplanması
-Anne sütü sarılığı
-Doğuştan gelen enzim hastalıkları.

Sarılığı nasıl anlarsınız ve belirtileri nelerdir?

Sarılık önce yüzde başlar ve bilirubin düzeyi arttıkça göğse, karna, kol ve bacaklara doğru ilerler. Göz akı da sararır. Parmakla bebeğin vücuduna hafifçe bastırıldığında sarı renk daha da belirginleşir.
Yenidoğan sarılığında bebeğin emmesinde azalır, bebek çok fazla uyur ve uyandırıldığında çok zor uyanır. Bunların yanında ateş, ağlama, başını geriye atma, hızlı nefes alma ve havale gibi belirtiler görülebilir.

İlaç kullanmak doğru mu?

Çoğunlukla ilaç kullanmak gerekmez. Belli durumlarda gerekebilir. Işık tedavisi (fototerapi) ile düzelmeyen ve kan uyuşmazlığı olan yenidoğanlarda serum kullanılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir