Vücudumdaki Kabarcıklar

Vücutta görülen kabarcıklar birçok nedenden ötürü olmuş olabilir. Her yaş grubunda olan kişilerde görülebilir. Bazen kendiliğinden geçse de bazen ciddi hastalıkların habercisidir. Deri üzerinde içi yarı saydam bir sıvıyla dolu kabarcıklar görülebilir. Ayrıca derinin kızarması ve deri üzerinde kırmızı küçük kabarcıklar olması egzama ile birlikte de görülebilir.
Vücutta oluşan kabarcıklar daha çok alerji olması durumunda görülür. Alerjiye neden olan etmenler kişiden kişiye değişmektedir. Fakat vücutta yarattığı sonuçlar genelde aynıdır. Alerjik reaksiyonlar vücutta kabarcıklar oluşturmasının yanında kişiyi kaşındırarak rahatsız eder. Fakat her alerjen vücutta kabarmaya neden olmaz.

Vücuttaki kabarcıklar nerelerde olur?

-Vücuttaki kabarcıkların büyük olması su çiçeği, zona ve uçuk gibi hastalıklara işarettir.
-Yaşlılarda oluşan kabarcıklar bir tür tehlikeli deri hastalığı olan pamfigüse hastalığına işarettir.
-Hamile bayanlarda doğumdan sonra ayaklarda oluşan kabarcıklar frengi kökenli pamfigüs hastalığına işaret ediyor olabilir.
-Gençlerde kırmızı deri üzerinde oluşan kabarcıklar düringbrock adı verilen bir tür deri hastalığına işaret eder.
-Deride oluşan ve kenarlerı sert kabarcıklarla kaplı olan deri çıkıntılarına papül denir. Kısa sürede yok olurlar ve içlerinde sıvı olmaz. Avuç içlerinde çıkan papüller frengi hastalığına işarettir. Bunlar siğil türünde kabarcıklardır. Papüllerin pembeleşmesi ve kaşınması liken hastalığının belirtisidir.
-Yüzde ve kollarda oluşan kabarcıklar besnierboeck hastalığına işarettir. Eğer bu papüller pembeleşmiş, kaşıntı yapıyor ve su toplamışsa kurdeşen hastalığının belirtisidir.
-İçinde irin olan yani sivilce türünde oluşan kabarcıklara ise püstül denir. İmpetigo ve çıbanlar püstül tarzında hastalıklardır. Şeker hastalığından ötürü olan püstüller ve piyodermitler önemli cilt sorunlarıdır. Erkeklerde yüzde ve sakal bölgesinde olan püstüller ise sikozis hastalığından olur.

Vücuttaki kabarcıklar neden olur?

Alerjik reaksiyonlar sonucunda olabilir. Yenilen bir gıdadan, giyilen bir kıyafetten veya kullanılan bir kozmetik üründen kaynaklı alerji olmuş olabilir. Alerjen etmenler çok çeşitlidir ve kişiden kişiye değişir. Fakat yarattığı sonuç aynıdır. Kaşıntı ve vücutta kabarcık meydana getirir.

Psikolojik etkenler: Aşırı stres ve sinir nedeniyle de vücutta kabarcıklar oluşabilir.

Cilt hastalıkları ve enfeksiyonlar: Egzama, sedef ve uyuz gibi hastalıkların en belirgin özelliği ciltte kabarcık oluşturmasıdır. Kabarcık oluşumunun yanında kaşıntı da yaparlar. Kaşınan bölgede tahriş olma ve derinin pul pul dökülmesi gibi sorunlarda vardır.

İç hastalıklar: Böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, tiroid bezi hastalıkları gibi iç hastalıkları deride dökülmelere, kaşıntıya ve kabarcık oluşumuna neden olur. Özellikle demir eksikliği olan kişilerde sık görülür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir