Tsh Değeri Hamileliği Etkiler mi?

Hamilelik döneminde vücutta hormonal açıdan bir çok değişiklik gerçekleşir. Hormon salınımlarından ya da daha farklı sebeplerden ötürü vücutta tiroid bezi çalışması değişkenlik gösterir. Tiroid bezinin normalde olması gerekenden az ya da çok çalışması, bebeğin sağlığı açısından olumsuz bir etkiye sahiptir. Tiroidin az salgılanması, bebekte zeka geriliği gibi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Bu süreçte tiroid bezi salınımının kontrolü açısından muayeneler kesinlikle aksatılmamalıdır.

Hamilelikte TSH Değeri

Hamilelik döneminde tiroid bezinin yavaş çalışması bebekte zeka ve gelişim geriliği gibi sorunlara yol açabilmektedir. Tiroid bezinin hızlı ve çok çalışması, hipertiroid olarak bilinir. Hipertiroid rahatsızlığı ise kadında erken doğum ve düşük sorunlarına neden olabilmektedir. Bu yüzden tiroid bezi salınımları düzenli olarak uzmanlar tarafından incelenmelidir.

Gebelik dönemi boyunca vücutta meydana gelen fizyolojik ve hormonal değişimler, tiroid bezinde bir takım değişikliklere yol açar. T3, T4 ve TSH olarak bilinen tiroid bezi değerlerinde değişiklikler gözlemlenir. Özellikle hamileliğin 1. ayında hormon salınımlarından dolayı TSH değerlerinde düşüklük görülür. 2. ve 3. aylarda TSH değerleri normal değerlerine döner. T3 ve T4 değerleri, hamilelik döneminde yüksektir.

Hamilelikte TSH Değeri Yüksekliği

Hipertiroid olarak ifade edilen tiroid bezinin hızlı çalışması durumu, bebek ve anne adayı üzerinde bir çok olumsuz etkiye sahiptir.

  • Erken doğum
  • Düşük riski
  • Doğumda anormallik

Erken doğum ve düşük sorunları dışında bebeğe geçebilen antikorlar, bebekte de hipertiroid sorununa yol açabilmektedir. Plasenta yoluyla anne adayındaki tiroid bezi sorunu, bebeğe geçebilir. Tiroid bezi değerleri hem kadın hem de bebek için ciddi sorunlara yol açabileceğinden, ihmal edilmemeli ve bir an önce uzman doktora başvurulmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir