Serçe Parmak Kırılması

Gün içinde çok fazla kullanılan organlardan olan el ve ayaklar, kaza ve darbelere oldukça müsait bölgelerdir. Ele ya da ayağa alınan herhangi bir darbe, el ve ayak parmaklarında hasarlara yol açabilmektedir. Parmaklara doğru sert bir cismin düşmesi ya da parmaklar kullanılırken gün içinde çok zorlanması gibi durumlar parmak kırılması sorununu doğurabilmektedir.

Parmak kırılması sorununa halk arasında sık rastlanır. Parmaklardan en ince ve en küçük olanı serçe parmaktır. Serçe parmağı yapısı gereği diğer parmaklara nazaran daha kolay hasar alabilmektedir. Bu sebepten serçe parmakta kırık sorununa sık rastlanır. Parmak kırılmasında genellikle parmak yerine tekrar oturtularak, bantlanır ve diğer parmaklara göre sabitlenir. Ancak her serçe parmak kırılması sorunu bu kadar kolay tedavi edilememektedir. Parmak kırığına bağlı olarak cerrahi ya da alçı gibi çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.

El ve ayak parmaklarında genellikle baş ve serçe parmak kırıklarına rastlanır. Parmak kırıkları genellikle 4 ila 6 hafta arasında değişen süreçte iyileşse de, bu durum kimi zaman değişiklik gösterir. Kırıkların tedavi süreci; kırığın şiddetine ve kırığın oluştuğu bölgeye göre değişebilmektedir.

Serçe Parmak Kırığı Nasıl Anlaşılır?

Herhangi bir darbeden sonra parmaktaki kırıkların farkedilmesi çok zor değildir.

  • Serçe parmağında şiddetli ağrı hissiyatı
  • Parmakta sıcak ve temas etkenlerine karşı aşırı hassasiyetlik durumu
  • Dolaşım bozukluğundan kaynaklı parmakta oluşabilecek uyuşma, karıncalanma ve iğne batma hissi
  • Kırık parmak etrafındaki dokularda şişlik
  • Parmakta gözle görülür seviye şekil değişikliği

El ya da ayak serçe parmaklarında oluşabilecek kırık sorunu, kişinin hayatını olumsuz etkileyebilmektedir. Kişinin gündelik yaşamını etkileyen kırık sorunu, genellikle şiddetli ağrılarla belli eder. Eğer ayağa ya da ele alınan darbe, kaza gibi durumlardan sonra serçe parmakta şiddetli ağrılar hissediliyorsa, kırıktan şüphelenilir. Bu durumda hiç vakit kaybetmeden, uzman bir doktora başvurulmasını öneriyoruz. Kırık bölge ve kırığın şiddetine bağlı olarak alçı ya da daha farklı ortopedik tedavi yöntemleri uygulanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir