Sağ Şakaktaki Büyük Damarın Belirginleşmesi

Şakakta bulunan büyük damar aortun uzantısı olan bir atardamardır. Bu damarın belirginleşmesi damarın genişlediğini yani balonlaştığını gösterir. Bu durum genellikle nadir görülen ve ciddi bir rahatsızlıktır. Atardamarın genişlemesine anevrizma denilmektedir. Diğer bir ifadeyle anevrizme, atardamarın balonlaşmasıdır. Atardamarın genişlediği alandaki duvar zayıflar ve böylece atardamar dışarıdan bakıldığında görünür bir hal alır.
Anevrizma vücuttaki her damarda görülebilir. Basıncın daha fazla olduğu damarlarda daha sık görülür. Örneğin kalpten çıkan ve karından geçen büyük atardamarda veya kalpten çıkan beyne giden ve şakaktan geçen damarda daha sık görülür.

Anevrizma belirtileri

Genellikle belirti vermeden başlar. Bazen bir hastalığı araştırıken ortaya çıkar bazense anevrizmanın patlamasıyla ortaya çıkan ağır tabloyla farkedilir. Seyrek olarak yırtılma görülebilir. Anevrizmanın bulunduğu yerdeki duvarda şişkinlik yapar ve belirginleşir.

Anevrizma nedenleri

-Doğumsal olabilir ve çocuğun doğumundan itibaren olabilir.
-Hipertansiyon durumunda damar içi basınç çok arttığında olabilir.
-Damar sertliği sonucunda olabilir. Damar sertliği ile damardaki elastikiye özellik azalır.
-Irsi yatkınlık olabilir. Genetiksel olarak kişinin damar duvarları zayıf olabilir.
-Doğum kontrol hapının uzun yıllar kullanımı sonucunda olabilir.
-Damar üzerine alınan darbeler sonucunda damar zayıflamış olabilir.
-Alkolizm veya sigara tüketimi sonucunda görülebilir.

Anevrizmanın en tehlikeli komplikasyonu beyin kanaması

Anevrizma sonucunda görülecek en korkunç ve en tehlikeli tablo beyinde kanama görülmesidir. Kanama, anevrizma sonucunda atardamarın basınca dayanamayarak patlaması ve yırtılması sonucunda görülür. Beyin kanaması geçiren hastaların çoğu hayatını kaybeder. Çok şiddetli baş ağrısı beyin kanamasının ilk belirtisidir. Asla ve asla ihmal edilmemelidir.
Baş ağrısı ilk şikayettir. Kanamamış anevrizmalarda ise belirtiler bulunduğu bölgeye göre değişiyor. Özellikle göz etrafındaki sinirlere yakınsa göz kapağında düşüklük meydana getirebiliyor. Bu nedenle ön haberci olan göz kapağı düşüklüğü mutlaka dikkate alınmalıdır.

Anevrizma teşhisi

Genellikle şüphe duyulduğunda tesadüfi teşhis konur. Sonrasında ise daha detaylı tomografi, USG ve anjiografi (damar içine ilaç vererek film çekmek) ile teşhis edilir.

Anevrizma tedavisi

Anevrizma tedavisi cerrahidir. Genişlemiş olan damar alanı çıkarılır ve yerine sentetik bir damar konulur. Hayati önemi olmayan bir damarda ise o damar tıkayıcı bir ilaçla kapatılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir