Sağ Omuz Ve Kolda Kasılma-Kramp

İstem dışı kol, omuz ve bacak bölgesinde oluşan ve uzun süre devam eden şiddetli ağrılara kramp denir. Normal şartlarda kol veya bacak bölgesi hareket ederken oluşan kasılmalardan sonra beyne gevşeme sinyalleri gönderilir. Ancak kramp ve istemsiz kasılma durumunda gevşeme sinyali net değildir ve kas gevşeyemez.

Kramp giren kasta gözle ya da elle farkedilebilir bir sertlik hissedilebilir. İstemsiz giren kasılmalar sadece birkaç saniye sürebildiği gibi daha uzun dakikalar boyu da devam edebilmektedir. Yetişkinlerde daha çok görülen kramp sorunu yaşın ilerlemesiyle birlikte artış gösterir. Hemen hemen her iskelet kasında kramp oluşsa da daha çok kol ve bacak kaslarında meydana gelir.

Kramp Nedenleri Nelerdir?

Yaralanma

Travma etkenleri sonrasında yani kaza, darbe ve hasar durumlarından sonra kramp sorununa sık rastlanır. Özellikle kemik kırığından sonra savunma mekanizması olarak kramplar baş gösterebilir.

Kasların Çok Fazla Kullanılması

Gün içinde aynı kasın çok fazla kullanılması ve kasın yorulması krampa neden olabilir. Özellikle sporla uğraşan ve işi gereği sürekli aynı kaslarını çalıştıran kişilerde bu sebepten kramp sorununa sık rastlanır. Kas çok fazla yorulduktan hemen sonra ya da saatler sonra kramp meydana gelebilir. Kaslarda yorgunluktan ötürü oluşan ağrıların göz ardı edilmesi kasılmaya davetiye çıkarır. Oluşan kastaki yorgunluk, kasların gevşemesi için gerekli enerjinin tükenmesine ve dolayısıyla kramp sorununa neden olabilir.  Gün içinde sık sık kaslar dinlendirilerek oluşabilecek kramp sorunu önlenebilir.

Vücudun Susuz Kalması

Terleme nedeniyle ya da yeterince su tüketilmemesi durumunda kramp sorunu baş gösterebilir. Gün içinde sık sık su içerek bu nedenden oluşabilecek kramp sorununu önlemek mümkündür.

Kullanılan İlaçların Yan Etkileri

Kullanılan bir takım ilaçların yan etkisi olarak kramp sorunu görülebilmektedir. Özellikle tansiyon ilaçları, idrar söktürücü ilaçlar ve doğum kontrol haplarının kullanımından sonra kramp sorununa sık rastlanmaktadır.

Sorunun tedavisi neden olan etkene göre değişiklik gösterir. Öncelikle kramp sorunun altında yatan neden detaylı araştırılır. Eğer herhangi bir hastalıktan ötürü kasılma görülmüyorsa, egzersiz ve ilaç tedavisi ile kramp sorunu önlenebilmektedir. Çok sık ve uzun süreli kramp sorunu yaşıyorsanız, kesinlikle doktora başvurmanızı öneriyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir