Sağ Bacağın Çekmesi

Bacak kaslarının kasılı halde kalması, bacak çekmesi olarak bilinir. Kasların kasılması şiddetli ağrılara zaman zaman da şişliklere neden olabilmektedir. Gün içinde çok fazla ayakta kalmak, bacakların kullanılması ve yorgunluk gibi etkenler bacak çekmesine neden olur. Ciddi kas rahatsızlıklarından dolayı görülmeyen, bacak çekilmesi sorunu istirahat ederek kısa sürede kendiliğinden geçer.

Bacak çekmesi, bacakları ayaklarla birlikte hareket etmeyi sağlayan kas gruplarının herhangi birinde oluşabilir. 3 grupta incelenen bu kas grupları şunlardır;

  • Baldır Kasları: Dizin üst bölgesinde bulunan kas gruplarıdır.
  • Ayak bileği ve diz arasında kalan kas topluluğu
  • Ayak kasları

Bacak çekilmesi sorunu daha çok baldır kaslarında meydana gelebilecek sorunlardan ötürü görülür.

Bacak Çekilmesi Neden Olur?

Kaza, Darbe veya Hasar(Travma Etkenleri)

Bacakların darbe ve hasara maruz kalması bu bölgedeki kasların zarar görmesine neden olabilir. Özellikle çok güçlü olan baldır kaslarının darbe gömesi, kasların kasılmasına yol açabilir. Kasılma, kişinin hareket etmekte zorlanmasına ve ağrı hissetmesine neden olur.

Aşırı Yorgunluk

Gün içerisinde bacak kaslarının çok fazla kullanılması, kaslarda yorgunluğa neden olur. Kaslardaki aşırı yorgunluk ise kasılmaya neden olabilmektedir. Tüm gün yorulan kaslarda, gece ağrılar ve kasılmalar baş gösterir. İstirahat ederek kısa zamanda kendiliğinden geçer.

Kasların Aşırı Zorlanması

Bacak kaslarına çok fazla yük, ağırlık bindirilmesi kasların zedelenmesine neden olur. Zarar gören kaslarda, kasılma sorunu görülür. Kaslara binen yük ve aşırı zorlama, kimi zaman lif ve kas yırtılmasına dahi neden olabilmektedir.

Tedavisi

Öncelikle bacak çekmesinin kramptan mı yoksa yaralanmadan mı olduğu tespit edilmelidir. Kramptan ötürü görülen kasılmalar kısa sürelidir. Kramptan kaynaklı kasılmaların geçmesi için bir süre hareketsiz kalınmalı ve krampın geçmesi beklenmelidir. Ancak kasılmalar ciddi rahatsızlıklardan ötürü de olabileceğinden, kasılma geçmediği takdirde uzman doktora danışmakta fayda vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir