Rotarix Aşısı

Rotarix aşısı baş belası olan rotavirüslerin tedavisinde çok sık kullanılan ve bilinen bir ilaçtır. Bu ilacın uygulaması çift dozdur. Canlı, zayıflatılmış rotavirüs içeren bu aşıların çocuklara ve bebeklere uygulanması son zamanlarda sakıncalı olarak görülmeye başladı. Özellikle rotavirüslerde oldukça etkili olan bu ilacın içerisinde sağlık bakanlığı araştırmaları sonucu Domuz DNA’sı materyali bulunmuştur. Ve son zamanlarda kullanımı çok sık tartışılmakta ve aşının uygulanması askıya alınmıştır.

   Rotarix Aşısı ve RotaTeq   

 Rotarix aşısı normalde çift doz uygulanan rotavirüs karşıtı bir aşıdır. RotaTeq de buna benzer ve aynı amaç için kullanılır. Bu ortak amaçta kullanılan ilaçlarda ne zaman ki anneleri rotarix’in domuz DNA’sı yapısını öğrendi o zamandan sonra ikinci doza müsade etmediler. Çoğu kişide tedirginlik yaratan bu durum aşının tek doz kalmasına ve faydasız olmasına sebep oluyor. RotaTeq ise üç doz uygulanıyor aynı amaç için. Fakat Rotarix aşısının ilk dozunu yaptırmış bir bireyin ikinci dozu RotaTeq ile yapması ne kadar doğru ve sağlık açısından ne derece faydalı, bunun üzerine tartışmalar, araştırmalar devam ediyor.

Özellikle Rotarix aşısının yanı sıra olan güven sarsılmış ve bu durum hakkında ne yapılacağı ile ilgili araştırmalar sürmektedir. İlacın sağlığa olumsuz bir etkisinin olmadığı açıklaması yapılmıştır. Ancak bu tedirginliğin yarattığı soru işaretleri ile çoğu hasta rotarix aşısını tercih etmez hale gelmiştir. Bu konu ile ilgili araştırmalar devam ederken RotaTeq ile de aşılar devam etmekte rotavirüs savaşı durmamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir