Rahmin Arkada(Ters) Olması

Rahim yani uterus dik pozisyonda, öne doğru veya arkaya doğru olabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre kadınların %70-80’inde rahim öne doğru dururken, %20’lik kısmında rahim arkaya doğru durmaktadır. Rahmin arkada olması durumu, anormallik ya da herhangi bir hastalık göstergesi değildir. Daha çok kalıtsal etkenlerin sonucu olarak görülen rahmin arkada olması durumuna, gebelikten sonra da rastlanabilmektedir.

Rahmin Ters Durması Nedenleri Nelerdir?

Kalıtsal Faktörler

Kadınların bir çoğunda rahmin arkada olması durumu genetik faktörlerden kaynaklanmaktadır. Rahmin pozisyonu yapısal bir durum olduğundan normal kabul edilir. Kimi zaman çeşitli etkenlerden ötürü rahmin arkada olması haline rastlanabilmektedir. Saptanan bariz mühim nedenler olmadığı sürece rahmin arkada olması normal vücut değişkenliği olarak kabul görür.

Gebelik

Hamilelik döneminde rahmi tutan bağlarda oluşacak gevşemeden ötürü doğumdan sonra uterus yani rahim geriye doğru bir pozisyon alabilmektedir.

Menopoz Dönemi

Menopoz süreci de rahmi tutan bağların gerginliğini kaybetmesine, gevşemesine sebebiyet verebilmektedir. Menopoz döneminde bu sebepten rahim arkaya doğru bir pozisyon alabilmektedir.

Çeşitli Hastalıklar

Rahim ve karın etrafında oluşabilen enfeksiyonel rahatsızlıklar rahmin arkada olmasına neden olabilmektedir. Ayrıca rahim bölgesine yakın karın içindeki kitleler de rahmin geriye doğru bir pozisyon almasını etkileyebilmektedir.

Rahmin Ters Durması Belirtileri

Rahmin arkada yani geriye doğru bir pozisyonda olması durumunun herhangi bir hastalıkla bağlantısı yoksa genellikle kişide şikayete, belirtiye yol açmaz. Ancak bazı kişilerde adet kanaması ve cinsel ilişki esnasında ağrıların hissedilmesine neden olabilmektedir.

Rahmin ters durması, çeşitli enfeksiyonel rahatsızlıklar gibi ciddi sağlık sorunlarının da sonucu olabileceğinden ihmal edilmemeli ve mutlaka alanında uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir