Örgü Kol Yapımı

Örgü örmek kadınların en büyük hobilerinden biridir. Bazı kadınlar örgü örerek çok rahatladıklarını söylerler ve genelde gündüz veya gece oturmalarında, evde boş vakit geçirirken veya herhangi bir boş vakitte örgü örmeyi çok severler. Örgü örmeyi bilen kişiler için çok kolay olsa da yeni başlayanlar veya bilmeyenler için çok zor bir iştir. Bu nedenle örgü eşyalar çok büyük rağbet  görür. Hem el emeği hem de kişiye özel olduğu için örgü örmeyi bilmeyen kişiler örgüleri satın alırlar ve severek kullanırlar. Örgü örmeyi bilen kişiler ise sevdiklerine hediye etmek, çocuklarına giydirmek, para kazanmak veya kendisine kullanmak için örgü örerler. Her ne amaçla olursa olsun örgü ören kişilerin emeklerine saygı duymak gerekir.

Örgü örmeye başlarken yaşanılan en büyük sıkıntı öğrenme evresidir. Birinin anlatması ile veya göstermesi ile öğrenmek daha kolay olacaktır. Öğrendikten sonra ise el alışkanlığı kazanarak devam edilir. Sonrasında kişi hemen hemen her şeyi örebilir. Örgü ile örgü kazaklar, örgü yelekler, örme şapkalar, örme atkılar, örme saç bantları ve daha bir çok şey yapılabilir. Örgü örmeyi bilen kişilerin bile en çok zorlandıkları konu örgü kol yapımıdır. Örgü ile kol yapmak biraz zahmetlidir. Ayrıca örülüp, ayarlanıp sonra örülen diğer parçalara dikilmesi gerekir.

Örgü kol yapma

Örgü kol yapmayı kısa bir şekilde özetleyecek olursak, ki zaten örgü yapmayı biliyorsanız kolayca anlayacaksınızdır. Öncelikle kol bileği ölçülerek ölçülen ilmek sayısı kadar ilmekle başlanır. Eğer ölçmek mümkün değilse (hediye olarak yapılıyorsa) örülen kazağın ön kısmındaki ilmek sayısının yarısı kadar ilmekle başlanabilir. Sonra genişlik ne kadar isteniyorsa modele göre ayarlanır ve başlanır. Kol ağzı ile kol genişliğinin ilmek sayısının farkının yarısı kadar bir taraftan yarısı kadar da diğer taraftan arttırma yapılır. Örneğin kol ağzını 50 ilmek ile kol genişliğini de 80 ilmek ile başlarsanız, aradaki fark 30 ilmektir. Her 3-4 sırada bir 15 ilmek sağdan 15 ilmek soldan olacak şekilde arttırma yapılır. Koltuk altı kısmına 4 cm kalana kadar arttırma yapılır. 4 cm kaldıktan sonra arttırma yapılmadan örülür. Örülen kıyafetin modeline göre kesme işlemi yapılır. En kolay şekliyle bu anlatılan gibi örgü kol yapabilirsiniz. Anlamadığınız noktalar için videolar izleyebilir, bize soru sorabilir veya bir yakınınızdan yardım alabilirsiniz. Kolay gelsin hanımlar. Şimdiden ellerinize sağlık 🙂




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir