Kürtaj Sonrası Parça Kalması
İstenmeyen gebelik durumlarında kürtaj yöntemine başvurulur. Kürtajla birlikte gebelik sonlandırılmış olur. Gebelik sonlandırma işlemi sırasında gebelik materyallerinin rahim içerisinde kalma durumu gerçekleşebilir. Halk arasında daha çok parça kalması şeklinde bilinir.
Kürtaj Sonrası Parça Kalması Nasıl Anlaşılır?
Kürtaj işleminden sonra nadiren de olsa plasenta ve gebelik kesesinin bir kısmı rahim içi bölgesinde kalabilmektedir. Bu işlemden sonra rahim içinde herhangi bir parça kalma durumu çeşitli belirtilerle anlaşılabilmektedir.
Normal şartlarda gebelik sonlandırıldıktan yani kürtaj işleminden sonraki günlerde kanamalar giderek azalır ve bir süre sonra biter. Ancak parça kalması durumunda kanamalar kürtajdan sonra azalmaz hatta artabilir. Kimi zaman kadın parça düştüğünü hissedebilir ve aşırı kanama sorunu yaşar. Ufak ya da büyük parçalar düşürülebilir. Ayrıca kürtajdan bir kaç gün sonra geçen ağrılar, parça kalması durumunda uzun süre hissedilir. Ağrılar genellikle kramp şeklinde ve adet sancısı gibi ağrılardır. Ancak bazen parça kalmış olsa dahi ağrı ve kanama sorunları görülmeyebilir. Kimi zaman tesadüfen doktor kontrolü sırasında rahimde parça kaldığı farkedilir.
Kürtajdan sonra parça kalma ve enfeksiyon ihtimaline karşılık kürtajdan 1 hafta sonra kontroller gerçekleştirilir. Parça kalması ultrason yöntemleriyle saptandıktan sonra kalan parçalar çeşitli yöntemlerle alınır, çıkarılır. Parça alınması kürtaj işleminden daha kolay ve hızlıdır. Kimi zamansa parça alındıktan sonra uzmanlar tarafından ilaç tedavisi önerilebilir. Kürtaj sonrası doktor kontrolü ve muayenesi kesinlikle aksatılmamalı ve ihmal edilmemelidir.