Karın Sertleşmesi

Karın bölgesine dokunulduğunda hissedilen sertlik ve şişlik daha çok beslenme alışkanlıklarıyla ilgilidir. Beslenme bozuklukları ve sağlıksız beslenme mide de gaz birikimine dolayısıyla da şişkinliğe neden olabilmektedir. Karında sertliğin en bilindik nedeni gaz birikimi ve şişkinliktir.

Karında sertlik sorunu çoğu zaman kendiliğinden geçer. Ancak sık sık tekrarlayan ve devamlı görülen karında sertlik sorunu ciddi rahatsızlıkların habercisi olabileceğinden, ihmal edilmemeli ve mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır.

Karında Sertlik Nedenleri Nelerdir?

Gaz Birikimi ve Şişkinlik 

Bazen tüketilen yiyecekler parçalanırken, gaz oluşumu meydana gelebilmektedir. Gazın birikmesi ve artmasıyla birlikte karında sertlik, şişlik sorunu baş gösterebilmektedir. Gaz birikmesi, karında sertlik hissine ve ağrıya sebebiyet verebilmektedir. Daha çok tüketilen gıdalardan, hava yutmaktan ve kullanılan ilaçlardan kaynaklanmaktadır.

Kabızlık 

Kabızlık durumunda boşaltım sistemi tam anlamıyla çalışamadığından, karında sürekli doluluk hissiyatı oluşur. Karındaki doluluk hissiyatı ise sertlik ve şişlik sorunlarını da beraberinde getirir. Kabızlık karında sertlik dışında karın ağrısına da yol açabilmektedir. Genellikle sağlıksız ve düzensiz beslenmek, yeterli miktarda su içmemek gibi nedenlerden kaynaklanır. Kabızlık rahatsızlığı giderildiğinde karında sertlik sorunu da iyileşmiş olur.

Hamilelik

Hamilelikte rahmin büyümesi ve gelişmesiyle birlikte karın bölgesine basınç uygulanır. Karna uygulanan basınç ise karında sertlik ve şişlik şikayetlerini doğurur. Sertlik rahmin gelişmesinin ilk 3. ayında baş gösterir. Hamilelik ilerledikçe anne karnındaki bebeğin büyümesiyle birlikte sertlik hissiyatı giderek artar ve rahatsız edici bir hal alabilir. Doğum yapıldıktan sonra sertlik ve şişlik hissiyatı sona erer. Gebelik sürecinde sağlıklı ve dengeli beslenme programları uygulanarak, sertlik hissi bir nebze de olsa azaltılabilir.

Mide Kanseri

Karında meydana gelen sertlik ve şişkinlik nadiren de olsa mide kanserinin habercisi niteliğinde olabilmektedir. Ancak tek başına kanser bulgusu olarak değerlendirilemez. Beraberinde başka belirtiler de aranır. Tetkik ve detaylı inceleme için mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir