Kan Tahlilimde

Kan tahlillerinde genel olarak doktor şüphelendiği bir hastalığın tanısı için farklı testler ister. Bu testler için uygun tüplere hastanın kanı eklenerek laboratuvar ortamında kanda bulunan mikrobik bir şeyin varlığı ve kanın normal değerlere sahip olup olmadığı ölçülür. Böylece de kan değerleri ile hastalık varlığı ya da kansızlık gibi sorunlar bulunarak tedaviye başlanılır.

Hematoloji, seroloji ve biyokimya testleri ile tahliller yapılır. Bu tahlil sonuçları kişinin yaşına, cinsiyetine ve kanını açken verip vermediğine göre değişir ve yorumlanır. Kan tahlilimde sonuçların yorumlanması konusu uzman doktor tarafından yapılmalıdır.

                Hematoloji Tahlilleri: 

  • Hemogram(tam kan sayımı)
  • Sedimentasyon
  • Koagülasyon

testleri ile yapılır. Tam kan sayımı yani hemogram testi ile kansızlık, anemi, lösemi varlığı yapılır ya da bunlardan birinden şüpheleniliyor ise yapılır.

Sedimentasyon testi ise genelde enfeksiyon varlığında kullanılır.

Koagülasyon testi kanın pıhtlaşma derecesi ve kanamanın normalliği hakkında bilgi verir.

Biyokimya Tahlilleri:

Biyokimya testleri genel olarak şeker hastalığının yani diabetes mellitusun varlığının anlaşılmasında, Tiroid bezi hastalıklarında, böbrek hastalığı, kreatin miktarı, üre miktarı, kolesterol ve trigliserit, kalp hastalıkları, karaciğer kaynaklı hastalıklardan şüpheleniliyorsa kan tahlilimde biyokimya testi istenir. Bunların yanında hormon testleri, prolaktin ve testesteron oranına da bakılır.

 Seroloji Tahlilleri:

ELİSA testi ile Hepatit B varlığı hakkında bilgi edinilir. Hepatit C ve AIDS hakkında da bilgi verir. Ancak AIDS tanısının konulmasından önce ELİSA ile Western Blot testi de yapılmalıdır. Kan tahlilimde seroloji değerleri doktor tarafından yorumlanmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir