Kalbe İğne Batması Hissi Neden Olur?

Kalbe iğne batması hissi, diğer kalp sorunları gibi kişinin endişelenmesine neden olan ve merak uyandıran rahatsızlıklardan bir tanesidir. Bu hissin yaş ile bir ilgili bulunmaz. Çocukluk döneminde görülebildiği gibi yaşı ilerlemiş bireylerde de meydana gelebilir. Kalbe iğne batması hissi, daha çok uyuşma ya da sızı türü bir durumu da ifade etmek için kullanılabilmektedir. Bu nedenle hissedilen sorunun ne olduğunun tam olarak anlaşılması, tedavi süreci için büyük önem taşımaktadır.

Kalbe İğne Batma Hissi Nedenleri Nelerdir?

1-)Fizyolojik Nedenler

Daha çok çevresel faktörlerden kaynaklanan bu iğne batması hissi; sağlıksız beslenme, spor yapmama ya da sigara – alkol tüketimi gibi durumlar dolayısıyla açığa çıkmaktadır. Kalpte iğne batma hissinin fizyolojik nedenlerinde, kan basıncında meydana gelen dengesizlikler ön plandadır. Genellikle yaşam standartlarının bir düzene sokulması ve ilaç kullanımı ile bu duruma çözüm bulunabilmektedir.

2-)Patolojik Nedenler

Kalp ile ilgili olarak doğuştan gelen sorunlar, damarlarda sertleşme, damar darlığı, damar genişlemesi, çeşitli sebeplere bağlı olarak kan pompalama durumunda aksaklıklar meydana gelmesi gibi nedenler patolojik nedenler arasında sayılabilir. Patolojik sebeplerle ortaya çıkan kalbe iğne batması hissinde, kişiye göre bir tedavi belirlenmesi gerekmektedir.

Kalbi çevreleyen koroner arter, kalbin sağlıklı çalışması bakımından son derece önemlidir. Bu damarda bir daralma meydana gelmesi halinde, kalbe kan pompalama eylemi aksamaya bağlar. Bu durum daha çok yaşın ilerlemesine bağlı olarak gelişme göstermektedir. Özellikle beslenme düzeninde bozulmalar ya da aşırı stres gibi nedenler, koroner arter hastalığı için tetikleyici etkiye sahiptir. Bu rahatsızlığın belirtileri şunlardır:

  • Nefes alıp vermede zorlanma,
  • Göğüste sıkışma ya da baskı hissi ortaya çıkması,
  • Çene bölgesinde ağrı, uyuşma,
  • Kollarda ağrı ve uyuşma.
    Bu belirtiler ciddi belirtilerdir ve acil müdahale gerektirdiği unutulmamalıdır.
  • Doğrudan kalple ilgili olan kalp krizinin hemen öncesinde, kalbe iğne batma hissi ortaya çıkabilir.
  • Akciğerlerde ortaya çıkan herhangi bir rahatsızlık, kalpte iğne batma hissine yol açabilmektedir. Daha çok göğsün tamamında ya da ağırlıklı olarak sol göğüste bu durumun ortaya çıktığı bilinmektedir.

Kalbe İğne Batma Hissi Tedavisi

Kalbe iğne batma hissinin nasıl meydana geldiği, tedavi süreci bakımından oldukça önemli bir ayrıntıdır. Özellikle hangi sıklıkta ortaya çıktığı daha başka hangi belirtilerin görüldüğü, bir anda mı yoksa ağır ağır mı hissedildiği gibi detaylarla ilgili doktora mutlaka bilgi verilmelidir.

Fizyolojik ya da patolojik nedenlerle ortaya çıkan kalbe iğne batma hissi, ortaya çıkan diğer semptomlar ile birlikte değerlendirilmelidir. Mutlaka gerekli testlerin yapılması ve bu test sonuçlarına göre önlem alınması ya da tedaviye başlanması gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir