Hamilelikte Kaşıntı Artar mı?

Hamilelik dönemi, vücudun neredeyse tamamen değiştiği, hormonsal değişikliklerin zirve yaptığı farklı bir dönemdir. Bu dönemde daha önce olmayan çeşitli durumlar ortaya çıkabilmektedir. Mide bulantısı, kusma, baş dönmesi gibi birçok kadında görülen bu semptomlardan bir tanesi de kaşıntıdır.

Hamilelikte Kaşıntı Neden Olur?

Kaşıntı yoğunluğu kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Genellikle vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan kaşıntı, hamilelik nedeniyle oluşmayabilir de. Eğer kaşıntıya ek olarak daha başka semptomlar da söz konusu ise mutlaka doktor bu durumda haberdar edilmelidir.

  • Kaşıntı hamilelik sürecinde farklı nedenlerle oluşabilmektedir. En yaygın nedenlerden bir tanesi “gebelik kolestazı” olarak ifade edilmektedir.
  • Gebelik kolestazı, belirgin bir cilt rahatsızlığına yol açmaz, karaciğerde safra akımının gebelik nedeniyle yavaşlaması akabinde ortaya çıkar. Bazı hastalarda eş zamanlı olarak sarılık da görülebilir. Bu durum viral hepatit türlerinden biri olarak da ifade edilebilmektedir.
  • Gebelik kolestazı oluşmasının nedenleri tam olarak netleşmiş değildir. Ancak bu dönemde artış ve değişiklik gösteren hormonlardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Kaşıntı ilk belirtisidir ve karın bölgesinde özellikle 7 ve 8. aylarda ortaya çıkar. Kaşıntı öncesinde klasik hamilelik belirtilerinden olan bulantı, baş dönmesi ve kusma gibi semptomlar görülebilmektedir. Karında başlayan kaşıntı ellere, ayaklara, avuç içlerine ve ayak tabanlarına dek yayılabilir. Eğer durum çok ciddi ise göz kapakları ile ağız içinde de kaşıntı hissedilebilir.
  • Gebelik kolestazı nedeniyle meydana gelen kaşıntı doğumdan sonraki 1 hafta içinde bir müdahale gerekmeksizin ortadan kaybolmaktadır. Tedaviye cevap veremeyen bu kaşıntılar, çeşitli kremlerle azaltılabilmektedir.
  • Karın bölgesinde ortaya çıkan kaşıntının nedenlerinden bir tanesi de, gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak karnın genişlemesi ve çatlakların oluşmasıdır.
  • Anne adayının bir maddeye karşı duyarlılığı sonucunda görülen alerjik reaksiyonlar, egzama ya da mantar gibi enfeksiyonel cilt rahatsızlıkları da kaşıntının nedenleri arasında yer almaktadır.

Hamilelikte Kaşıntı Tedavisi

Kaşıntı, hamilelik döneminde vücutta çok sık ve rahatsız edici bir boyutta ortaya çıkabilmektedir. Bu kaşıntılar hamile kadının rahat edememesine ve yaşam kalitesinin bozulmasına neden olabilmektedir. Bazı kadınlarda kaşıntılar vücut geneline yayılabilir ve bu da dayanılmaz bir hal alabilir.

Kaşıntın sorununa ek olarak bazı hamileliklerde eş zamanlı şekilde mide bulantısı ve gaz şikayeti de ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka doktora danışılması ve muayene olunması gerekir, durum safra kesesi ve safra asitleri ile ilgili bir sorundan ileri geliyor olabilir. Eğer sorun gebelik kolestazı nedeniyle meydana geliyor ise yine muayene şarttır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir