Hamilelik Belirtisi Olabilir Mi

Kadınlarda gebe kalma olasılığı adet döneminin ilk gününden itibaren 12. gün ile 16. gün arasında en yüksek seviyededir. Adet kanamasının bitmesi ile yumurtalıklar döllenmek için daha aktif duruma geçer. Hamilelik belirtileri, cinsel birleşmeden sonra yumurtaların döllenmesiyle birkaç hafta içinde görülür. Hamilelik belirtileri kişiden kişiye değişir.

Hamilelik belirtileri nelerdir?

Hamileliğin en erken belirtileri genelde bulantı, kusma, vajinal kanamada artma, göğüslerde gerginlik ve yorgunluk olarak söylenebilir. Meme başında koyulaşma olur. Başka nedenlerden ötürü adet gecikmesi olsa bile yanında bu belirtiler de görülüyorsa gebelikten şüphelanilebilir. Başka belirtilere gelecek olursak baş dönmesi, idrar miktarında artma, bazı gıdalara karşı tiksenme görülebilir. Diğer bir belirti ise vücut ısısındaki değişimdir. Bazen de gebelik olmasına rağmen az miktarda kanama ve lekelenme görülebilir.

Yorgunluk: Gebelik öncesine göre kadın kendini çok daha yorgun hisseder. Bunun nedeni gebelik hormonu olan progesteronun yükselmesidir.

Bulantı: Erken gebelik döneminde görülür. Genellikle sabahları olur ama günün her saatinde olabilir. 3. aydan sonra bulantı azalır. Bunun nedeni ise düşmeye başlayan gebelik hormonudur.

Baş dönmesi: Kan basıncının ani düşmesi ile meydana gelir. Yorgunluk ve bulantı olması durumunda baş dönmesi daha çok görülür. Uykusuzluk halinde baş dönmesi artar.

Aşerme: Belirli gıdalara ve içeceklere karşı aşerme görülebilir.

Akıntı: Hormonların etkisiyle akıntıda artma görülür. Bu durum hormonların etkisiyle vajinal bölgenin gevşemiş ve dolaşımın artmış olmasından kaynaklıdır. Bu dönemdeki vajinal akıntı renksiz ve kokusuzdur.

Hormon değişimlerine bağlı olarak görülen etkiler

Cilt: Cildin yağ oranı artar ve akne oluşumu başlar veya akne miktarında artma olur.

Kalp ve dolaşım sistemi: Kan hacminde artma ve buna bağlı olarak kan yoğunluğunun azalmasıdır. Kalp çarpıntısı görülebilir. İlk 6 ay kan basıncında düşme olabilir. Kan basıncının düşmesine bağlı olarak varisler oluşabilir.

Boşaltım sistemi: Böbreklerde dolaşımın artması ve idrardaki şeker miktarının artması ile idrar yolları iltihabı olma riski artar.

Sindirim sistemi: Hormonların etkisi nedeniyle çok sık kabızlık görülür. Ayrıca midede ekşime olur ve reflü görülebilir.
Yukarıda yazılan belirtilerin hiç biri gebeliğin kesin kanıtı değildir. Fakat bu belirtilerden çoğu görülüyorsa ve adet görmüyorsanız gebelik testi yapmakta fayda vardır. Gebelik testi pozitif çıktığında ise kan testi ile kesinleştirilmelidir.
Hamilelikte 4. ve 5. aydan sonra gözlenen kesin belirtiler ise bebeğin kalp atışlarının duyulması, bebeğin hareketlerinin hissedilmesi, bebeğin kısımlarının muayene gözlenmesidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir