Göğüste Batma

Göğüste batma hissi, kişinin daha çok çeşitli rahatsızlıklara maruz kaldığı dönemlerde ortaya çıkmaktadır. Batma hissinin yanı sıra sancı ve ağrı hissi de eş zamanlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Daha çok gece uyku esnasında ortaya çıkan bu batma hissi, farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir. Genellikle kalp ile ilgili sorunlar neticesinde ortaya çıkan göğüste batma hissi, daha ciddi rahatsızlıkların da belirtisi olabilir. Bu nedenle ihmal edilmemesi önerilmektedir.

Göğüste Batma Belirtileri Nelerdir?

  • Nefes alıp verirken zorlanma,
  • Uykunun göğüste baskı hissi ile bölünmesi,
  • Kişinin göğüs bölgesinde batma ile birlikte şiddetli ağrılar da hissetmesi,
  • Göğüs bölgesinde yanma,
  • Göğüste sıkıştırılma hissi veya baskı uygulanıyormuş hissi,
  • Sol kolda uyuşma, titreme ya da karıncalanma meydana gelmesi ve bu durumun birkaç defa gerçekleşmesi temel belirtilerdir. Bu belirtilerin tamamının bir arada görülmesi ciddi risklere neden olabilir. Bu yüzden mutlaka doktora gidilmelidir.

Göğüste Batma Nedenleri Nelerdir?

  • Akciğerlerden kaynaklanan bir sorun sonucunda göğüste batma ortaya çıkabilir. Genellikle akciğer zarında sıvı birikmesi meydana geldiğinde hastada bu durum baş gösterir. Hasta göğsünde ağrı ve şiddetli sancılar da hissedebilir.
  • Kalp ve damar tıkanıkları ya da yetmezlikleri ile ilgili rahatsızlıkların hemen hepsinde göğüs batması durumu ortaya çıkabilir. Kalp spazmı, panik atak ya da kalp krizi esnasında göğüste batma son derece yoğun bir şekilde hissedilir. Göğsün ön tarafından hissedilen bu ağrılar, sol omuz ve boyun bölgesine de yayılabilir.
  • Soğuk algınlığı ise göğüste batma durumuna yol açan basit bir rahatsızlıktır. Kişi ciğerlerini üşüttüğünde de aynı sorun meydana gelebilir. Bu durumda göğüste batmanın yanı sıra kuru öksürük de görülebilmektedir.

Göğüste Batma Tedavisi

Göğüste batma hissi, ciddiye alınması gereken belirtilerin başında gelmektedir. Akciğerler ya da kalp – damar sorunları nedeniyle ortaya çıkan bu problemi ciddi bir hayati riskin ortaya çıkmasına da sebep olabilir. Bu nedenle kişinin mutlaka akciğer filmi çektirmesi ya da kalp rahatsızlıkları için tetkiklerini yaptırması gerekir. Erken teşhis edilen durumlarda tedavi genel olarak başarılı olacaktır. Ancak göğüste batma şikayeti hafife alınır ve doktora gidilmezse, bu sorun ilerleyebilir ve ciddi kalp ve akciğer sorunlarına dönüşerek kişinin hayatını ciddi oranda etkileyebilir.

Kuru öksürük nedeniyle ortaya çıkan göğüste batma durumunda, öksürüğün giderilmesi önemlidir. Bunun için bal, zencefil, karabiber gibi bitkisel gıdalarla bireysel olarak tedavi uygulanabilir. Ancak uzun süre devam eden öksürük nöbetleri, göğüste batmaya neden oluyorsa durum akciğerler ile ilgili ciddi bir sorundan kaynaklanıyor olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir