Göğüs Ucunda Yanma ve Ağrı

Göğüs ucunda hissedilen yanma ve ağrı, kadınlarda en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Kimi zaman kendiliğinden, kısa süre içinde geçen göğüs ucundaki yanma ve ağrı, kimi zaman uzun da sürebilir. Bu rahatsızlığın birçok sebebi olabilir. Ancak ağrının temelinde yatabilen ya da ağrıyı daha da arttırabilen etkenlerden birkaçı göğüsleri sıkıştıran kıyafetler giymek, göğüs ölçüsüne uymayan sütyenler kullanmak ve yüz üstü yatmaktır.

Göğüs Ucunda Yanma ve Ağrı Nedenleri Nelerdir?

  • Alerjik Reaksiyon: Göğüs uçları, vücuttaki en hassas bölgelerden biridir. Biraz da kişinin cilt hassasiyetine bağlı olarak kullanılan vücut şampuanları, sabunlar, cilt kremleri gibi kozmetik ürünler göğüs ucunda alerjik reaksiyon yaratabilir. Diğer alerji durumlarında olduğu gibi yanma, ağrı, kızarıklık, kaşıntı gibi belirtileri de beraberinde getirebilir.
  • Hamilelik: Hamilelikte yaşanan hormon dalgalarından, meme dokusu da etkilenir. Hamilelik süresince göğüsler daha dolgun ve duyarlı, hassas bir duruma gelir. Göğüs ucunda kararma, koyulaşma görülebilir. Bu süreçteki ağrı ve yanma hissinin bir nebze önüne geçebilmek için pamuklu, yumuşak sütyenler tercih edilmeli.
  • Mastit(Meme dokusu iltihabı): Meme dokusundaki iltihaplanma göğüste şişme, yanma, ağrı, kızarıklık gibi semptomları ortaya çıkarabilir.
  • Regl Dönemi: Kadınların çoğu regl dönemlerinde de göğüslerinde şişkinlik, büyüme, ağrı ve hassasiyet yaşarlar. Tuzlu gıdalar ise bu hassasiyeti daha da arttıracağı için bu süreçte tuzlu gıdalardan uzak durmanız daha sağlıklı olur.
  • Egzama: Alerji ve tahriş sebebiyle göğüs ucunda egzama görülebilir. Bu rahatsızlık için doktorunuzdan ağrı kesici krem alabilirsiniz.
  • Raynaud Sendromu: Bu sendrom, göğüs ucu soğuğa maruz kaldığında yaşanan bir sendromdur. Göğüslere giden kan dolaşımı az olur. Yine göğüs ucunda yanma, ağrı gibi belirtiler görülür. Göğüslere ılık su kompresi yapmak ya da hafif masaj yapmak, ağrıyı biraz dindirebilir.
  • Meme Kanseri: Meme kanserinin ilk belirtisi olan yumrular, genellikle göğüs ucunda ortaya çıkarlar. Bu yumrulardan sonra da göğüs bölgesinde yanma, acı veya ağrı gibi belirtiler görülebilir.
  • Ergenlik Dönemi: Vücudun en hızlı gelişim evrelerinden biri olan ergenlikte, göğüs uçlarında da hassaslaşma, ağrı, yanma gibi durumlar gözükebilir. Bu ağrı, genellikle meme dokusu tamamen oluşunca geçer.
  • Menopoz: Menopozda yine hormonsal dalgalanmalar yaşandığı için göğüs ucunda yanma ve ağrı görülebilir.

Göğüs Ucunda Yanma ve Ağrı İçin Uygulanabilecek Doğal Yöntemler Nelerdir?

Göğüs ucunda yanma ve ağrı rahatsızlığı için yapabileceğiniz birkaç doğal rahatlatma yöntemi bulunur:

  • Aloe Vera: Aloe vera jeli, doğal ağrı kesici niteliğindedir. Aloe vera yaprağını ortadan kesip içindeki jeli çıkarın ve göğüs bölgenize sürün. Kurumasını bekleyin. Kuruduktan sonra su ile yıkayın, havlu ile de kurulayın. 3-4 gün bu işlemi günde birkaç kez yapmaya özen gösterin. Eğer emziren bir anne uyguluyorsa, bebeği emzirmeden önce mutlaka iyice göğsünü yıkaması gerekir. Aksi takdirde bebek ishal olabilir.
  • Buz: Pamuklu beze sardığınız birkaç buz küpü ile buz kompresi yapabilirsiniz. Buz küplerini 3-4 dakika göğsünüzde tutmanız yeterli olacaktır.
  • Calendula Bitkisi(Aynı Safa Bitkisi): Antibakteriyel özelliğe sahip bu bitki, meme ucundaki yanmalara, ağrılara iyi gelir. Aynı safa çiçeğini ezip, göğüs ucuna ya da göğse uygulayıp kurumaya bırakmanız gerekir. Günde 2-3 kez bunu tekrarlamanız yeterli olacaktır.
  • Papatya: 1 su bardağı sıcak suya 2 adet papatya sallama çay ya da doğal papatyayı atıp 10 dakika kadar demlenmesine izin verin. Demlenen çay poşetini sudan çıkarıp sıktıktan sonra göğüs ucuna yerleştirin ve 3-5 dakika bekletin. Buna ek olarak, gün içinde papatya çayı içmek de ağrınızın dinmesine yardımcı olabilir.
  • Çay Ağacı Yağı: Bir bardak ılık suya damlatacağınız birkaç damla çay ağacı yağına bir pamuk batırın. Pamuğu göğüs ucunuza yerleştirin ve kurumaya bırakın. Çay ağacı yağı, iyileşme sürecini kısaltacaktır.

UYARI: Göğüs ucunda yanma ve ağrı şikayeti ile ilgili doğal yöntemlerin yanı sıra en kısa zamanda uzman hekime başvurulması ve teşhis, tedavi için bir an önce aksiyon alınması tavsiye edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir