Genotropin İğnesi Kullanıyorum Fayda Etmedi

Genotropin, insan büyüme hormonudur. Somatropin olarak da isimlendirilir. Yapısı, kemiklerde ve kaslarda bulunan insan büyüme hormonuna benzer. Ayrıca yağ ve kas dokularının doğru şekilde gelişmesini sağlar. Özellikle çocukluk döneminde çok faydalı bir büyüme hormonudur. Herkes de aynı etkiyi göstermez. Özellikle erişkinlerde bazen hiç etki göstermezken bazen de etkisinin fazlasıyla gösterir.

Genotropin iğnesi neden kullanılır?

-Çocuklarda genotropin goquick büyüme bozukluklarının tedavisinde kullanılır. Eğer gelişim düzenli ve yeterli değilse kullanılabilir veya yeterli miktarda büyüme hormonu salgılanmıyorsa kullanılabilir.
-Tumer sendromu varsa kullanılabilir. Tumer sendromu kız çocuklarında kromozomal hastalık olup büyümeyi ve gelişmeyi engeller.
-Kronik böbrek hastalığınız varsa böbrekler normal çalışmayacağı için büyüme üzerinde etkilidir.
Doğumdan itibaren kısa boylu veya normal kilonun altındaysanız veya normal yaşıtlarınızdan kısa boylu ve ufaksanız büyüme hormonu kullanabilirsiniz.
-Yetişkinlerde büyüme hormonu eksikliği belirgin kişilerin tedavisinde kullanılır. Fakat çocuklardaki kullanımı kadar etkili değildir. Büyüme hormonu eksikliği yetişkinlik çağında başlayabilir veya çocukluktan kalmış bir problem olabilir.

Bu ilaç sadece doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Büyüme hormonu eksikliği tanısı koyan doktor tedavinizi takip etmelidir. Mutlaka doktora danışmalısınız.

Büyüme hormonu yetersizliği ergenlik dönemine girildiğinde de devam ediyorsa gelişim tamamlanana kadar genotropin kullanımına devam edilmelidir. Eğer erişkinler, çocukluk döneminde alınan tedaviden sonra da genotrop,n kullanmaya devam ediyorsa günde 0.2-0.5 mg ile başlamalıdır. Bu doz doktor kontolünde azaltılabilir veya arttırılabilir.

Genotropin iğnesinin yan etkileri

Enjekte edilen büyüme hormonuna karşı vücut antikor oluşturabilir. Fakat bu antikorlar büyüme hormonunun etkisini engellemez.
-Çocuklarda daha sık enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, ağrı veya kaşınma görülebilir.
-Erişkinlerde ise uyuşma ve karıncalanma, kollarda ve bacaklarda sertlik, kas ağrısı, eklem ağrısı, ödem oluşumu görülebilir. Doz azaltılması ile bu yan etkiler önlenebilir. Erişkinlerde genelde bu yan etkiler tedavinin ilk aylarında olur ve kendiliğinden kaybolur.
-Ayrıca daha nadir olarak ellerde ve koltuk altında yanma veya ağrı olabilir. Bu duruma karpal tünel sendromu denir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir