Geniz Akıntısı, Burun Tıkanıklığı ve Nefes Alamama

Geniz akıntısı, burun tıkanıklığı ve nefes almakta zorlanma şikayetleri birbiriyle bağlantılı olabileceği gibi tamamen birbirinden bağımsız nedenlerden kaynaklı da olabilir. Geniz akıntısı ve burun tıkanıklığın ortak sebeplerinden aşağıda bahsedilmiştir.

Geniz Akıntısı ve Burun Tıkanıklığı Nedenleri Nelerdir?

Normal şartlarda burnumuzun içerisinde yer alan bezler tarafından günde 1-2 litre civarında mukus üretilir. Üretilen mukus; burun içinin nemli kalmasını sağlar ve yabancı parçacıkları tutarak burnun içine girmesini engeller.

Ancak kimi zaman havayı nemlendirmek ve burun zarını temizlemek gibi önemli fonksiyonları olan mukus salgısının miktarı artış gösterebilmektedir. Çeşitli sebeplerden fazla miktarda üretilen mukus sıvısı, burun ve boğaz bölgesi arasında kalarak kişiyi rahatsız eder bir hal alır. Bu durum geniz akıntısı şeklinde tanımlanır. Postnazal akıntı olarak da bilinen geniz akıntısının ve çoğunlukla beraberinde görülen burun tıkanıklığının başlıca nedenlerinden aşağıda bahsedilmiştir.

Alerjik Durumlar

Bağışıklık sistemimizin bazı yabancı maddelere(polen, toz vs.) karşı verdiği tepki alerjik durum olarak bilinir. Geniz akıntısı alerjinin sonucu olarak baş gösterebilir. Özellikle mevsim geçişlerinde alerjik reaksiyonlardan ötürü geniz akıntısı sorununa sık rastlanır.

Soğuk algınlığı

Üst solunum yollarımızı etkileyen soğuk algınlığı, geniz akıntısının en bilindik nedenlerinden biridir. Viral bir hastalık olan soğuk algınlığının geniz akıntısı dışındaki başlıca nedenleri; boğaz kuruluğu, öksürük, hapşırık, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, ateş(hafif veya yüksek) gibi şikayetlerdir.

Kullanılan İlaçların Etkisi

Tedavi sürecinde alınan ilaçların yan etkisi olarak geniz akıntısı şikayeti meydana gelebilmektedir. Özellikle doğum kontrol hapı ve tansiyon ilaçlarının kullanımını takiben baş gösterebilmektedir. Geniz akıntısı problemiyle ilgili uzman hekime başvurulduğunda, kullanılan ilaçlar hakkında bilgi verilmesi tanı aşamasını kolaylaştırıcı olacaktır.

Hamilelik

Hamileliğin akabinde geniz akıntısı görülebilmektedir. Ancak geniz akıntısı kesinlikle gebelik belirtisi değildir.

Sinüzit

Burun ve göz çevresinde bulunan, sinüs adı verilen boşlukların iltihaplanması akabinde sinüzit rahasızlığı baş gösterir. Daha çok soğuk algınlığı ve gribi takiben meydana gelir. Akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Rahatsızlık kendisini ilk olarak göz altı, alın ve şakak bölgesinde ağrılarla belli eder. Oluşan geniz akıntısı, sinüzit göstergesi olabilir. Ancak tek başına geniz akıntısı, direkt olarak bulgu sayılmaz. Rahatsızlığın diğer belirtilerinden aşağıda bahsedilmiştir;

  • Burun akıntısı(sarı veya yeşil balgam şeklinde),
  • Ateş,
  • Kulak iltihabı,
  • Diş ağrısı,
  • Burun tıkanıklığı

Geniz akıntısı ve burun tıkanıklığı problemleri yukarıda bahsedilen aynı etkenlerden kaynaklı olabileceği gibi birbirinden bağımsız etkenlerin sonucu olarak da gözlenebilir. Ayrıca sürekli maruz kalınan burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı kişinin nefes almasında güçlük çekmesine de yol açabilir. Bu yüzden bir süredir devam eden bu tarz şikayetlerin ihmal edilmemesinde ve muhakkak sağlık kuruluşuna danışılmasında yarar vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir