Ellerim Karıncalanıyor Ve Uyuşuyor

Ellerde karıncalanma, uyuşma sorunu ellerde meydana gelen his kaybı şeklinde ifade edilir. Oluşan his kaybı karıncalanma olarak görülür. Sorun iğne batması, uyuşma ve karıncalanma şeklinde tabirlerle açıklanır. Genellikle el ve bilek bölgesindeki sinirlerin zarar görmesi ve sıkışması sonucunda meydana gelir. Bilekte sinir sıkışması, karpal tünel sendromu rahatsızlığını doğurur. Hemen hemen herkesin yaşayabildiği uyuşma sorunu daha çok el ve bacak bölgesinde görülür. Karıncalanma hissinin sinirlerin hasar görmesi dışında bir çok sebebi olabilmektedir.

Ellerde Karıncalanma Neden Olur?

Sinir Sıkışması

Sinirlerde oluşan sıkışma, ellerde karıncalanmanın en bilindik nedenlerinden biridir. Daha çok karpal tünel sendromundan ötürü uyuşma şikayetlerine rastlanır.

Diyabet(Şeker Hastalığı)

Diyabet hastalarında el ve kollarda uyuşma sorunu fazlaca görülür. Kandaki şeker oranı sürekli farklı seyrettiğinden ve kontrol altında tutulamadığından sinir hasarı oluşur. Sinir hasarı ise beraberinde uyuşma, karıncalanma şikayetlerini getirir.

B12 Vitamin Eksikliği

B12 vitamini sinir hücrelerinin beslenmesini ve sağlığının korunmasını sağlar. Yeterince B12 vitamini alınmadığı takdirde sinirler yeterince beslenemez ve uyuşma sorunu baş gösterir. Daha çok parmaklarda hissedilen uyuşmanın nedenidir.

Periferik Nöropati

Periferik nöropati, sinir hasarı anlamına gelmektedir. Ellerde ve ayaklarda uyuşma-karıncalanma sorununu doğurur.

Hipotiroidi

Tiroid bezi tarafından salınan tiroid hormonunun azalması, vücutta bir çok soruna yol açar. Cilt kuruluğu, halsizlik ve saç dökülmesi şikayetlerinin yanı sıra ellerde uyuşma ve karıncalanma sorununu da doğurur. Tiroid bezindeki dengesizlik ciddi bir rahatsızlık olduğundan kesinlikle ihmal edilmemeli ve bir an önce uzman doktora başvurulmalıdır.

Ellerde Uyuşma Ve Titreme, Karıncalanma

Ellerde uyuşma ve karıncalanma sorununun tedavisi neden olan etkene göre değişiklik gösterir. Uyuşma ciddi rahatsızlıklardan kaynaklanabileceğinden ihmal edilmemeli ve doktora gidilmelidir. Yapılan tetkik ve testler doğrultusunda uyuşmanın altında yatan neden saptanır. Ardından tedavi yöntemi belirlenerek, tedavi sürecine başlanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir