Dudak Çatlaması Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Dudak çatlaması, farklı nedenlerle ortaya çıkan bir durum olsa da temel nedenlerinden bir tanesi vitamin eksiklikleridir. Dudak çatlaması, en ufak ağız hareketinde dudak derisinde kanama ve soyulma oluşmasına, bunun sonucunda da kişinin ciddi anlamda acı duymasına neden olabilmektedir. Tedavi edilmezse sorun daha fazla büyüyebilir. Dudakların çatlaması, dudak kuruması ile başlar ve bunun için önlem alınmadığında deride çatlamalar meydana gelmeye başlar. Bu nedenle bu duruma mutlaka önlem alınmalıdır.

Dudaklar Neden Çatlar?

  • Dudaklarda çatlama sorunu, en yaygın olarak vitamin eksikliğinden ileri gelmektedir. B vitamini grubu eksiklikleri ilk olarak dudak derisinde kendini belli etmeye başlar. Özellikle B2, B3 ve B6 vitaminleri, yeteri kadar alınmadığında vücut çeşitli sinyaller vermeyen başlar. B2 vitamini en çok badem, dana eti, beyaz peynir, balık yağı, susam ve yumurtada mevcuttur. B3 vitamini en fazla karaciğer, tavuk eti, bezelye, yer fıstığı ve çekirdekte bulunur. B6 vitamini ise antep fıstığı, ıspanak ve avokadoda bulunmaktadır. Dudaklarında çatlama sorunu olan kişilerin bahsi geçen besinlerden bolca tüketmesi sorunun çözülmesinde etkili olacaktır.
  • Dudakların çatlaması sorunu, dış faktörlere bağlı olarak da gelişebilir. Dudak bölgesinde yer alan deri cilt derisinden daha farklı ve çok daha hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle çok fazla güneşe, rüzgara ya da soğuk havaya maruz kalınması neticesinde dudakta önce kuruma ve ardından da çatlama oluşabilmektedir. Bu gibi durumlar söz konusu ise dudaklar mutlaka nemlendirilmelidir.

Dudak Çatlamasının Belirtileri Nelerdir?

Dudak derisinin kolay bir şekilde soyulması, deride katmanlar meydana gelmesi, dudakların kuru olması, ağız kullanımı sırasında dudak derisinin gerilmesi temel belirtilerdir. Bu gibi durumlar mevcut ise kişi öncelikle su tüketimini artırmalı, beslenme düzenini değiştirmeli, belli besinlerin tüketimine ağırlık verilmeli ve dudak nemlendiricileri kullanmalıdır.

Dudak Çatlaması Tedavisi

Çatlamış durumdaki dudakların dış tedavisi nemlendirici krem ve lip balm koruyucular ile sağlanabilmektedir. Ancak esas önemli olan vücudun içten nem dengesinin korunmasıdır. Bunun için öncelikle su tüketimi mutlak surette artırılmalı ve beslenmede B vitaminlerine ağırlık verilmelidir.

B vitaminleri kadar C vitamini alımı da dudaklarda çatlama ve kuruma sorununun önüne geçilmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca temel vitaminlerin alınmasının yanı sıra mutlaka dudaklar dış faktörlere ve olumsuz hava koşullarına karşı korunmalıdır. Bunun için kısa vadede ruj sürülmesi, daha iyi bir iyileşme için eczanelerde satılan dudak ürünlerinin kullanılması da etkili bir sonuç alınmasını sağlayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir