Doğum Sonrası Basur

Rektum ve anüs bölgesindeki toplardamarların iltihaplanması ve şişmesi durumu basur ya da hemoroid şeklinde ifade edilir. Basur rahatsızlığı özellikle 50 yaş üstü kişilerde çok fazla görülebilmektedir. Büyük tuvalet yaparken, ıkınırken ve gebelik döneminde anüs ve rektum bölgesindeki damarlarda şişlikler oluşabilmektedir. Bu şişliklerin meydana gelmesi basur rahatsızlığı şikayetini doğurur.

Basur rahatsızlığının en bilinen belirtileri şunlardır;

  • Anüs bölgesinde sürekli kaşıntı hissiyatı
  • Oturulduğunda şişen damarların üzerine fazla baskı uygulandığından ötürü anüs bölgesinde şiddetli ağrıların hissedilmesi
  • Dışkılama sırasında farkedilen anüs bölgesinde kanama

Beslenme alışkanlıkları, basur rahatsızlığının ortaya çıkmasına neden olur. Özellikle bol acılı ve baharatlı yiyecekler tüketen kişilerde basur rahatsızlığına daha fazla rastlanır.

Normalde basur rahatsızlığı olmayan kişilerde, gebelik döneminden sonra basur rahatsızlığı şikayeti oluşabilmektedir. Gebelik sürecinde ve doğum sonrasında hemoroidin(basurun) oluşmasının bir çok nedeni vardır.

Gebelikte Basur Neden Olur?

Hormon Değişiklikleri

Gebelik döneminde salınımı artan gebelik ve progesteron hormonlarının damarlar üzerindeki etkisi, anüs ve rektum bölgesindeki damarların şişmesine neden olabilmektedir. Bu süreçte hormonal değişimler basur oluşumunu tetikleyicidir. Hormonlarda meydana gelen değişimler sadece basur değil, bu süreçte kadının el ve ayak bölgelerinde de varislerin meydana gelmesine neden olabilmektedir.

Rahmin Büyümesi ve Genişlemesi

Rahmin büyümesi, genişlemesiyle birlikte kan hacminin artması ve damarlar üzerinde baskı oluşması sonucunda gebelik sürecinde basur rahatsızlığı meydana gelebilmektedir. Bu sebepten dolayı kadında gebelik sürecinde varislere sık rastlanır.

Gebelik sürecinde en çok görülen varis şekli hemoroid’dir. Hemoroid dışında bu dönemde en çok görülen varis, ayak bölgelerinde oluşanlardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir