Damaktaki Kırmızı Leke

Ağız kenarı, dudaklar, damak, dil, yanak içleri, diş etleri gibi yumuşak dokulara yerleşmeyi seven küçük yaraların oluşmasında bir çok neden vardır. Bu ağız içindeki küçük yaralar konuşmamızı, yemek yememizi ve genel sağlığımızı etkiler. Aynı zamanda ruh sağlığımızı da etkiler. Bu yaralar bazen kırmızı lekeler halinde gözle görülebilir. Bu kırmızı lekelere aft denir.

Aft

Aftın oluşma nedeni tam olarak belirlenemese de başlıca neden olarak stres gösterilebilir. Aftlar özellikle ağız içi yan duvarlarda ve damakta görülür. Damakta kırmızı lekeler halinde görülen bu aftlar vücudun dirençsiz olduğu dönemler de sıkça olur. Bayanlarda daha sık görülür. Ağız içi travmalar, diş darbeleri ağız içinde aft oluşumuna neden olan başlıca durumlardır. Isınma, çarpma veya ağız içi operasyondan sonra aft olabilir. Bunlar dışında asidik maddeler de aft oluşumuna neden olur.

Aft ne kadar sürer?

Aftlar kişiden kişiye göre değişse de genelde bir haftada geçer. Damakta olan aflarda beslenme zorluğu görülür. Aftların açılması durumunda ağız içinde bulunana bakteriler aftlara enfekte olur ve yaraların büyümesine ve yayılmasına neden olur.
Ağız yaraları ciddi hastalıklardır. Bazı ağız yaralrı neden yokken oluşsa da bazıları başka bir hastalığın etkisinde oluşur. Eğer sık sık ağız içi yaralar oluşuyorsa mutlaka doktora başvurmalısınız.

Ağız kanserleri

Ağız kanserleri sıklıkla dil, damak, dil köküne yakın yumuşak damak ve dudaklarda görülür. Ağız kanserleri erken döenmde teşhis edilip tedaviyebaşlanılmazsa bu dokular yayılarak ağrıya neden olur. Ayrıca tedavi olmazsa bu dokular düzeltilmesi mümkün olmayan yüz ve ağız deformiteleri ve hatta ölümlere neden olabilir. Sık sık diş hekiminize muayene olarak en küçük yaraları ve kırmızı lekeleri kontrol ettiriniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir