Çocuklarda Tüylenme

Ergenlik döneminde vücuttaki östrojen ve testosteron hormonlarının salınımıyla birlikte tüylenme meydana gelir. Genital bölgede ve koltuk altı bölgesinde kıllanma, tüylenme oluşur. Ergenlik döneminde görülen tüylenmeler normal kabul edilirken, ergenlik öncesinde oluşan tüyler genelde hormonal rahatsızlık olarak değerlendirilir. Ancak çocuklarda erken yaşlarda görülen tüylenmelerin bir çok nedeni olabilmektedir.

Çocuklarda Tüylenme Neden Olur?

Böbrek üstü bezlerinden salgılanan hormonların zayıf olmasından ötürü, çocuklarda tüylenme ve kıllanma meydana gelebilmektedir. Çocuklarda 6-8 yaşlarında görülen tüylenmeler genellikle böbrek üstü bezinden salgılanan hormonların zayıf olmasıyla ilgilidir. Bu sebepten dolayı oluşan genital bölge ve koltuk altı tüylenmesinde korkulacak bir şey yoktur. Oluşan tüylenmeler ergenlik döneminde meydana gelen tüylenmeden daha farklıdır. Bu tüyler ince ve zayıf bir yapıya sahiptirler. Endişe edecek bir şey yoktur.

Ergenlik döneminde oluşan kıllar daha sert ve kalın bir yapıdadır. Çocuklarda ergenlikten önce tüylenme görülüyorsa, mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir. Endokrin uzmanı tüylenmeye neden olabilecek etkenleri inceleyerek, tedavi sürecine geçer.

Böbrek üstü bezlerinin dışında erken ergenlik dönemi de çocuklarda tüylenmeyi tetikler. Vücutta testosteron ve östrojen hormonunun erken salgılanmaya başlanması, tüylenmeye neden olabilmektedir. Bu durum erken ergenliğe girmek olarak ifade edilir.

Henüz 6-8 yaşlarında tüylenme ile birlikte kemik gelişimi, boy uzaması gibi durumlar da görülüyorsa tüylenme hormonlarla ilgili olabilir. Bu durumun erken ergenlikten mi kaynaklı olduğunun araştırılabilmesi için uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir