Çocuklarda Tsh Yüksekliği

Hipofiz bezi tarafından salgılanan TSH hormonu, kan yoluyla tiroid bezine gider ve tiroid hormonu üretimini tetikler. Tiroid bezi az çalıştığı takdirde TSH üretimi artar ve tiroid bezinin daha fazla salgı üretimini sağlar. Kanda serbest T3 ve T4 hormonları ne kadar fazlaysa, TSH hormonu salınımını da o kadar düşük olur. Kısacası kandaki T3 ve T4 hormonların seviyelerine göre hipofiz bezi tarafından üretilen TSH salınımı düşer ya da artar.

Çocuklarda ve Bebeklerde TSH Yüksekliği

Vücuttaki TSH yüksekliği, tiroid bezinin az çalıştığı anlamına gelir. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da TSH yüksekliği sorunu baş gösterebilmektedir. TSH yüksekliği genellikle tiroid bezi yetmezliğine işaret etmektedir. Halsizlik, kilo alma, cilt kuruluğu ve üşüme gibi durumlar tiroid yetmezliği şikayetleri arasındadır.

Bebeklerde ve çocuklarda TSH yüksekliği sorunu, beyin hasarına ve fiziksel gelişim geriliklerine neden olabilmektedir. Bu yüzden bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Yeni doğan bebeklerde daha çok topuk kanı ile TSH testi yapılır. Alınan kan örneğinde TSH hormon seviyeleri ölçümlenerek, tanı koyulur. TSH yüksekliği tespiti yapıldığı takdirde, bir an önce tedavi sürecine başlanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir