Çocuğum Kusuyor Ne Yapmalıyım?

Daha çok mide bulantısı ertesi görülen kusma durumuna yetişkinlerde rastlanabildiği gibi çocuklarda da aynı sorun baş gösterebilmektedir. Kusmanın saymakla bitmeyen bir çok nedeni olabilse de genel olarak enfeksiyonel sorunlardan kaynaklanır. Çocuklarda  kusma nedenlerinden en sık görüleni, mide ve bağırsak enfeksiyonu rahatsızlığıdır. Ancak çocuklarda mide ve bağırsak enfeksiyonu dışında görülebilen her türlü enfeksiyon da kusmaya sebebiyet verebilmektedir.

Çocuğum Neden Kusuyor?

Enfeksiyon Rahatsızlıkları

Çocuklarda kusmanın en bilindik ve sık karşılaşılan nedenlerinden biri mide ve bağırsak enfeksiyonudur. Ancak mide ve bağırsak enfeksiyonu dışında neredeyse her türlü enfeksiyon kusma sorununa yol açabilmektedir. Özellikle boğaz enfeksiyonu, boğaz ağrısı ve farenjit gibi rahatsızlıklar kusmaya neden olabilir. Enfeksiyon rahatsızlıkları kusmanın yanı sıra yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı ve boğaz ağrısı gibi sorunları da beraberinde getirir. Bu belirtilerden en az biri çocuğunuzda görülüyorsa, enfeksiyon ihtimali olduğundan bir an önce doktora başvurulmalıdır.

İç Kulak Dengesi

İç kulak enfeksiyonu ve iç kulak dengesi gibi etkenler çocuklarda kusmaya neden olabilmektedir. Özellikle çocuklarda deniz ve araba tutması gibi durumlarda iç kulak dengesiyle ilgili kusma sorununa sık rastlanır.

Gıda Zehirlenmesi

Son kullanma tarihi geçmiş ve bozuk gıdaların tüketimi gıda zehirlenmesine yol açabilmektedir. Kusma ve yüksek ateş gibi rahatsızlıklar gıda zehirlenmesinin belirtileri arasındadır. Tüketilen gıdalardan zehirlenildiği düşünülüyorsa ve bu belirtiler söz konusuysa, bir an önce doktora gidilmelidir.

Çocuğum Kusuyor Ne Yapabilirim?

Mide bulantısı ve kusma sorunlarının altında yatan sebep ne olursa olsun başlangıç aşamasında uygulanacak tedavi değişmez. Kusma sonrası hafif yiyecek ve bol sıvı tüketilmelidir. Çocuğunuz kustuktan sonra yapılabilecek en faydalı şeylerden biri su içmesini sağlamaktır.  Eğer çocuk her yediğini içtiğini kusuyorsa ve ishalse vücut sıvı kaybına uğramış olabilir. Bu durumda derhal uzman hekime başvurulmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir