Boğuk Duyma

Kulak, tüm bedenin dengesini sağlayan bir organdır. Kulakta meydana gelen en ufak bir denge sorunu, yaşam kalitesini olumsuz etkilemekte ve günlük yaşantıdaki rutin işlerin yapılmasına engel olabilmektedir.

Orta kulakta bulunan östaki borusu, solunum yoluna bağlanmaktadır; östaki borusunun tıkanması ya da enfeksiyon yaşaması, kulakta boğuk duyma problemine yol açmaktadır.

Boğuk Duyma Belirtileri Nelerdir?

Boğuk duymanın başlıca belirtileri; konuşurken kulakta hissedilen şişlik ve ağrı hissi, bununla birlikte duymada ve konuşmada sıkıntı, kulakta uğultu ve zaman zaman kaşıntı olarak sıralanabilmektedir.

Boğuk Duyma Neden Olur?

Boğuk duyma, birçok sebepten kaynaklanabilmektedir. Bu sebeplerden en sık karşılaşılanlar aşağıda sıralanmaktadır.

1-)Kulak Kirinin Fazlalığı

Kulak kiri olarak bilinen kulak iç salgısının birikmesi, kulak tıkanıklığına neden olmaktadır. Kulak kirinin, temizleyici gereçlerle kulak içine itilmemesi gerekmektedir; bununla birlikte daha önce kulak temizliği yaptırmış kimselerin düzenli olarak yılda bir kez kulak temizliği yaptırması tavsiye edilmektedir. Kulak kirinin fazla birikmesi, kulakta boğuk duyma hissine neden olabilmektedir.

2-)Enfeksiyon

Üst solunum yollarında yaşanacak bir enfeksiyon, östaki borusunun şişmesine, bu şişme problemi de kulak tıkanıklığı ve boğuk duyma hissine neden olabilmektedir.

3-) Sinüzit

Sinüslerin iltihaplanması sonucu meydana gelen sinüzit rahatsızlığı, kulak tıkanıklığını ve boğuk duyma hissini tetikleyebilmektedir.

4-)Ani Basınç Farklılıkları

Kulağın iç ve dış bölgesinde yaşanan basınç farklılıkları kulak tıkanıklığına yol açmaktadır. Uçak yolculukları, dalış sporları gibi basınca maruz kalınan durumlarda kulak tıkanabilmekte ve de boğuk duyma problemi yaşanabilmektedir.

5-)Alerjik Reaksiyonlar

Vücutta yaşanılan alerjik bir reaksiyon, soluk borusu ve orta kulak bağlantısı olan östaki borusunda tıkanmaya ve şişliğe neden olabilir. Bu sorunlar da kulakta tıkanıklığa ve de boğukluk hissine sebebiyet vermektedir.

6-)Doğumsal Nedenler

Doğuştan anormal yapıda bir östaki borusuna sahip olmak; ve bu anormal yapı sebebiyle kulağın gerekli görevini yerine getirememesi, kişide boğuk duyma problemine yol açabilmektedir.

Boğuk Duyma Nasıl Geçer?

Kulak tıkanıklığına; kusma, baş dönmesi ve ateş eşlik ediyorsa; vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. Bu şikayetler yok ise aşağıdaki basit yöntemlerle boğuk duyma sorunu giderilebilmektedir:

  • Yutkunma, esneme, nefes egzersizleri, sakız çiğneme gibi basit yöntemler hafif tıkanıklıklarda yardımcı olmakta ve boğuk duyma hissini ortadan kaldırabilmektedir.
  • Östaki borusunun mukus sebebiyle tıkanık olduğu durumlarda, bol sıvı alımı tedaviye yardımcı olmaktadır. Gün boyunca alınan sıvı mukusun incelmesine ve olması gereken kıvama ulaşmasını sağlar; bu da kulaktaki boğuk duyma hissini hafifletmektedir.
  • Ilık duş almanın da boğuk duymayı hafifletmede etkisi olduğu bilinmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir