Boğazda Gerilme Hissi Neden Olur?

Boğazda takılma ve gerilme hissi beraberinde yutkunma zorluğunu getirir. Yutkunma zorluğu, disfaji şeklinde de ifade edilir. Boğazda takılma ve gerilme hissinden kaynaklı yutkunma zorluğu sorununa halk arasında sık rastlanır. Yutkunma zorluğunun pek çok nedeni olabilir.

Yutkunma Zorluğu Nedenleri Nelerdir?

Boğazda gerilme ve takılma hissinin yani dolaylı olarak yutkunma zorluğunun nedenleri şunlardır;

Enfeksiyon

Yutkunma zorluğuyla birlikte ateş, halsizlik ve boğazda şişlik gibi sorunlar söz konusuysa üst solunum yolu enfeksiyonundan şüphelenilir.

Boğaza Takılan Yabancı Cisim

Boğaza takılan bir takım cisimler, boğazda gerilme ve takılma hissine sebebiyet verebilir. Özellikle balık yerken sık rastlanılan kılçığın boğazda kalması durumunda bu sorunla fazlaca karşılaşılır.

Psikolojik Etkenler(Aşırı stres, endişe ve bunalım)

Aşırı stres ve endişe gibi ruh halleri boğazda sanki bir şey varmış hissine kapılmanıza neden olabilir. Özellikle çok üzüntülü ve endişeli hallerde boğazda gerilme ve düğümlenme hissine sık rastlanır.

Reflü

En bilinen mide rahatsızlıklarından biri olan reflü, boğaz bölgesinde yaraların meydana gelmesine sebebiyet verebilmektedir. Boğazda meydana gelen yaralar ise gerilme ve takılma hissine neden olabilir.

Diğer nedenler;

  • Diyafram fıtığı
  • Mide ekşimesi
  • Ülser
  • Guatr
  • Sigara içmek
  • Tiroid
  • Parkinson hastalığı

Tedavisi

Boğazda gerilme ve takılma hissi, boğazda sanki bir şey var ve düğümlenme hissi gibi sorunlar yutkunma zorluğuna neden olabilir. Yutkunma zorluğunun altında yatan neden detaylı araştırılmalı ve nedene yönelik tedavi sürecine başlanmalıdır. Boğazda gerilme ve düğümlenme hissi pek çok rahatsızlıkla ilintili olabilir. Bu yüzden problem kesinlikle ihmal edilmemeli ve bir an önce alanında uzman doktora başvurulmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir