Bebekte Sürekli Gaz Çıkarma

Yeni anne ve baba olmuş kişilerin en çok zorlandıkları konulardan biri bebeğin gazını çıkarmadır. Bebeğin enzimleri yetişkinler kadar gelişmiş olmadığından bilinçsizce verilen gıdalar, bebekte gaz oluşumunu tetikler. Bebek emzirilirken ya da bebeğe gıda verilirken, bebeğin hava yutması olasıdır. Bu durumda bebekte gaz sorunu baş gösterir. Gaz oluşumu bebeklerde; ağlama, zırlama ve ellerini ayaklarını yukarı kaldırma gibi belirtilerle anlaşılır.

Bebekte Gaz Neden Olur?

  • Bebek için erken gıdalara çok çabuk ve bilinçsizce başlamak. Doktora danışmadan bebeğe ek gıda verilmemelidir.
  • Bebeğin gereğinden daha fazla su ya da sıvı tüketmesi
  • Meyve suyu ve meyvelerin fazla tüketilmesi
  • Bebeğin hareketinin çok kısıtlı olması da gaz nedenleri arasındadır. Özellikle kundak sırasında bebeğin çok sıkılması ve hareket etmesinin kısıtlanması gaz oluşumunu tetikleyicidir.

Bebeğin Gazını Çıkarma

Bebek annenin göğsünden ya da biberondan sütle beslenirken, dışarıdaki havanın bir kısmını yutabilir. Bebek tarafından yutulan hava, gaz oluşumuna ve dolaylı olarak bebeğin rahatsız olmasına neden olur. Özellikle yeni anne olmuş kadınların en büyük sorunlarından biri bebeğin gazını çıkarmaktır.

  • Bebeği omuz bölgenizde sıkı bir şekilde tutun ve bir elinizle bebeğin poposunu tutun. Diğer elinizle de bebeğin sırtını ovalayın.

Çok sık ve sürekli olarak bebekte gaz sorunu baş gösteriyorsa, mutlaka doktora başvurulmalıdır. Evde uygulanabilecek yöntemler dışında daha ciddi tedavi yöntemlerine gerek duyulabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir