Ayak Tabanında Yanma

Ayak tabanı yanması, pek çok insanın yaşadığı problemdir. Birçok değişik sebepten ötürü ayak tabanı yanması olabilir. Bazı kişilerde o kadar çok ve şiddetli olur ki günlük yaşamı etkiler.
Yanma hissi ayak tabanında sıcaklık ve hassasiyet olarak hissedilir. Çoğu zaman ayak tabanındadır. Fakat bazı kişilerde yanma bileklere hatta baldır bölgesine kadar çıkabilir. Kadınlarda ve yaş ilerledikçe daha çok görülür. Ayak tabanının yanmasının yanında ayaklarda sızlama, ağrı, hassasiyet, kızarıklık ve iltihaplanma olur.

Ayak tabanında yanma nedenleri

Travmalar: Ayaklarda meydana gelen bir kaza sonucunda, ayakta veya ayak parmaklarında oluşan kırıklardan ötürü ayakta yanma hissi görülebilir. Ayrıca fazla kilolu kişilerde de fazla yük binmesinden ötürü olabilmektedir. Şiddetli burkulma olması da ayak tabanının yanmasına neden olur.

Sinir sıkışması: Sinir sıkışması genelde ayak parmaklarında 3. ve 4. parmak arasındaki sinirde doku büyümesi sonucunda olur. Doku büyümesi olunca siniri rahatsız eder ve ayakta yanma görülür. Ayak bileğinde tarsal ünel sendromu da ayaklarda yanmaya neden olur. Bu sorun bilek bölgesinde görülür.

Ayak mantarı: Mantar enfeksiyonları ayaklarda yanmaya, kaşıntıya, kurumaya, pullanmaya ve sızlamaya neden olur. Uzun süre ayakkabı içinde duran ve terleyen ayaklarda mantar oluşma riski yüksektir.

Alerjik reaksiyonlar: Alerjiye neden olan etmenler yüzünden ayakta ağrı, kaşıntı, sızlama ve yanma olur. Deterjanlar, ayakkabılar, çoraplar vesabunlar gibi etmenler alerjiye neden olabilir.

Diyabetik nöropati: Bu sorun sadece şeker hastası olan kişilerde görülür. Ayakta ve bacakta bulunan sinirlerin hasar görmesi ve kanda glukoz düzeyinin artması ile olur. Geceleri yaygın şekilde ayaklarda yanma olur. Yanmayla beraber sızlama, karıncalanma ve uyuşma görülür. İlaçlar, kanın şeker düzeyinin takibi ve kontrolü, sağlıklı beslenme, sigara vealkol alışkanlığını bırakma ile ayak yanması geçirilebilir.

Kronik böbrek rahatsızlığı: Biriken toksinler ayakta yanmaya neden olur.
-Alkol kullanımı: Sinirlere zarar vererek ayakta yanmaya neden olur.

Hipotiroidi: Tiroid hormonun az salgılanması şişmeye neden olur ve sinirlere baskı yapar. Bu da ayaktayanma, sızlama, uyuşma ve iğnelenme ile ortaya çıkar.

Vitamin eksikliği: B12 vitamini eksikliğinde ayaklarda yanma görülür.

Ayak tabanı yanması tedavisi

Bu sorunu çözebilmek için öncelikle soruna neden olan etmen belirlenmelidir. Sebebe uygun tedavi ile ayaktaki yanma geçecektir. Ayak temizliğine dikkat edilmelidir. Ayakkabı seçimine özen gösterilmelidir. Ayakların terlemesi önlenmelidir. Buna uygun çorap seçilmelidir. Eğer yanmayla beraber ağrı oluyorsa ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Kısacası doktora başvurmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir