Ayak Bileğinde Kist

Ayak bileğinde kist oluşumu birçok kişide görülebilecek bir sorundur. Ayak bileğinde kist oluşumunun en önemli belirtisi ayak bileğinde ağrı oluşması ve bilekte şişlik oluşmasıdır.
Ayakların bilek kısmında art arda gelen yapılar vardır. Eklemlerde bulunan bu yapı ayağın ileri geri veya aşağı yukarı hareket etmesini sağlar. Ayak bileğinde oluşaan kistlerin oluşum nedenleri bilek bölgesindeki dolaşım sisteminde meydana gelen sıvıların dolaşımının bozulmasıdır. Bu sıvıların dolaşımının bozulmasının nedeni ise uzun süre hareketsiz kalmak veya fazla oturmaktır. Tüm bunlar sonucunda ayak bileğinde ve ayakta sıvı birikir. Ayak bileğinde sıvı toplanan kişi bu sıkıntıdan kısa sürede kurtulabilir. Fakat bazen ayak bileğinde kist oluşmunun nedeni bu kadar basit değildir. Ayakta derinlerde olan toplardamarlarda pıhtılaşma olması sonucunda ayak bileğinde ciddi bir kist oluşur. Toplardamarlarda oluşan bu pıhtı yerinden kopar ve hayati önem taşıyan organlardan birine yönelirse ölüme yol açan sorunlara sebep olur.

Ayak bileğinde kist oluşmaması için neler yapılabilir?
Ayak bileğinde burkulma veya incinme gibi bir sorun varsa kanın sıvılaşmasını sağlayan ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca kişi ayakkabısının topuk kısmını iyi seçmelidir. Uzun süre ayakta duran kişilerin ayakkabıları rahat olmalıdır. Ayrıca ayakların içe basmasını önlemek için de kavisli ayakkabı seçilmelidir. Fazla kilosu olan kişilerde ayaklara binen yük fazladır. Elastik özelliklere sahip çoraplar ve ayakkabılar giymesi önerilir. Egzersiz yapmak, yürümek veya koşmak ayak kaslarını güçlendirir. Böylece ayak bileği daha rahat hareket eder.
Her şeye rağmen ayağınızda kist oluşmuşsa ve geçmiyorsa bir doktora başvurmalısınız ve doktorun size uygun gördüğü tedaviyi uygulamalısınız.

Ayak bileği kisti tedavisi

Birçok kist tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden veya basit yöntemler ile kaybour. Fakat daha ciddi olan kistler kendiliğinden kaybolmaz ve tedaviye gerek vardır.

Aspirasyon: Kistin içinden iğneyle ya da ameliyatla sıvı boşaltılması olayıdır. Sıvı iğneyle boşaltıldıktan sonra yerine iltihap giderici made enjekte edilir.
Bileğin sabitlenmesi: Daha çok hareket edip hasar görmemesi için bileğe atel takılır.
Ameliyat: Kist ameliyatla alınabilir. Aspirasyon ile karşılaştırıldığında ameliyatla alınan kistin tekrar oluşması daha güçtür. Bilekte ağrı olduğunda, karıncalanma ve uyuşma olduğunda ameliyat önerilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir