Aşılama Raporu Alma Hakkı Kaç?

Aşılama, sperm ve yumurtanın birleşme şansını arttırmak için yapılan fizyolojik bir durumdur. Kadına hap veya iğne verilerek her ay üretilen yumurta sayısı arttırılır. Erkeğe ise özel yöntemlerle spermlerin yıkaması yapılır. Spermlerin hareketli olanları küçük hacimde yoğunlaştırılarak toplanır. Çatlatma iğnesi ile zaman belirlenir ve bu zaman içinde spermler bir borucuk yardıı ile rahime bırakılır. Böylelikle birleşme kolaylaşır ve kadın daha rahat hamile kalır. Fakat unutulmamalıdır ki herkese aşılama yapılmaz.

Aşılama raporu çıkarabilmek için gerekli ön koşullar

-T.C. Vatandaşı olmalısınız.
-Daha önce doğmuş bir çocuğunuz olmamalı.
-En az 3 yıllık evli olmalısınız.
-Sosyal güvence sahibi olarak en az 5 yıl sosyal güvenceniz sürdürülmüş olmalı.
-Bayanın yaşı 23’den küçük veya 39’dan büyük olmamalı.
-Bayansanız ve 35 yaşından sonra evlenmişseniz evlilik süreniz 3 yıl yerine 1 yıl olabilir.
Yukarıda belirtilen koşullara sahipseniz bünyesinde tüp bebek kliniği olan hastanelere başvurabilir ve devlet desteğinden yararlanmak için rapora başvurabilirsiniz.

Dikkat!

01 temmuz 2008 itibariyle aşılama tedavisi 2 yıl ile sınırlandırılmıştır. SGK ile anlaşmalı herhangi bir hastaneden bu yardımı alabilirniz ve istediğiniz doktoru seçebilirsiniz. Aksi belirtilmediği sürece raporun geçerlilik süresi 1 yıldır. İkinci deneme için rapor yenilenmelidir. Rapor üzerinde ilaç kullanım hakkı 1 ay geçerlidir. Tedavi raporu için toplam 9000 ünite ilaç hakkı verilir. Kişilerin tercihine göre ister 3 denemede 3000’er ünite ilaç alınabilir. Veya tüm ilaç bir kerede kullanılabilir.

Aşılamanın yapıldığı durumlar nelerdir?

Aşılamadan önce rahim filmi çekilmelidir. Günümüzde 2 veya en fazla 3 kez aşılama yapılması uygun görülmektedir. Aşılamadan fayda görülememişse tüp bebek denenmelidir.

-Sperm sayısının ve hareketliliğinin az olması
-Açıklanamayan kısırlık sorunları
-Rahim ağzı sorunları
-Sperme karşı antikor üretiliyorsa
-Kadında yumurtalama yoksa veya yetersiz geliyorsa
-Cinsel olarak fonksiyon bozuklukları varsa
-Servikal mukus sorunlarında aşılama tedavisi yapılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir