Aniden Saç Dökülmesi

Saç dökülmesi her yaştan insanın büyük problemidir. Saçlarımız dış görünüşümüzün en önemli parçası. Başta kadınlar olmak üzere neredeyse herkes saçlarını özenle yıkar, kurular ve bakımını yapar. Her sabah güne başlamadan önce aynanın karşısında dakikalarca saçlarla ilgilenir. Hatta bazı takıntılı insanlar her fırsatta saçlarını kontrol eder acaba bozulmuş mu diye. Hal böyle olunca saç dökülmesi korkulu rüyalarılarımız arasında.

Dökülmemesi için elimizden gelen bakımı yapmanıza rağmen saçlarımızın dökülmesine sebep olan faktörler neler olabilir? Saç dökülmesine sebep olan bu sorunlar başka hangi rahatsızlıkların işaretçisi olabilir? Saçlarım dökülüyor ama acaba doktora gitmeli miyim? Bu soruların cevaplarını aşağıda sıralamaya çalıştık.

Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

 

  • Genetik yatkınlık saç dökülmesinin en önemli sebepleri arasındadır. Yapılan araştırmalarda kellikler ile alakalı 250 civarında gen olduğunu göstermiştir. Genetik nedenlerden kaynaklanan saç dökülmesinin şu an için tedavisi yok. Fakat dökülen bölgeye saç ekimi son zamanlarda sıkça kullanılan yöntemlerden biri.
  • Stres ve psikolojik nedenler henüz aradaki bağlantı tam bilinmemekle birlikte saç dökülmesine sebep olur. Psikolojik durum bağışıklık ve iç salgı sistemini etkilediğinden dolayı arasında karmaşık bir ilişki vardır. Stres kaynaklı saç dökülmesini önlemek için sorunun kaynağı olan stresten ve psikolojik sorunlardan kurtulmak gerekir.
  • Beslenme düzensizliği ve yetersizliği saçın üretimi ve saçın deriye tutunması için gerekli maddelerin vücuda alınamayan dolayı saç dökülmesine sebep olur. Saç bir tür protein olan keratinden oluşur. Keratin üretimi için gerekli proteinleri vücuda almazsak keratin üretimi bozulacaktır. Yine saçların deriye tutunması için gerekli vitaminlerin (B5, B7…) eksikliğinde saç dökülmesi görülür. Beslenmenin dikkat ederek bu nedenden kaynaklanan dökülmelerinin önüne geçmiş oluruz.
  • Saçkıran hastalığı (alopesi areata) genellikle 2-2,5 cm çapında bölgesel saç dökülmelerine neden olmakla birlikte daha geniş çaplı genel dökülmelere sebep olabilmektedir. Bu hastalıkla alakalı daha detaylı bilgiye yazının devamında yer verilecektir.
  • Deri hastalıkları eğer kafa derisini tutarsa saç dökülmesine sebep olabilir. Mantar hastalıkları, sedef, egzama örnek verilebilir.
  • Tüm bu sebeplerle birlikte hormonal bozukluklar, yaşlanma, kemoterapi, hamilelik ve kullanılan bazı ilaçların yan etkileri gibi daha bir çok durumda saç dökülmeleri görülmektedir. Bunların tedavisinde öncelikle sebep olan problem düzeltilmelidir.

Saçkıran Hastalığı Nedir?

Halk arasında saçkıran olarak bilinen “alopesi areata” hastalığı otoimmun bir hastalıktır. Yani vücut kendi dokularını reddeder ve sanki bir mikropla savaşır gibi o dokuya saldırır. Özellikle genç yaşlarla görülen bu hastalık bulaşıcı değildir ve bulunduğu bölgedeki kılları dönmekten başka pek bir zararı yoktur. Stres, genetik yapı gibi bir çok nedeni olan hastalığın ilaçla tedavisi dökülmeyi önlemekten çok yeni kıl çıkmasını teşvik eder. Saçkıran bölgesinde tekrar kıl kökleri çıksa bile bu hastalığın tekrarlamayacağı anlamına gelmez. Kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber ömür boyu saçkıranla mücadele etmek gerekebilir.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurmak Gerekir?

İnsanda yaklaşık 100 bin adet saç teli bulunur. Saçlar normal sürecinde dökülüp yeni teller oluşarak kendini yeniler. Bir saç telinin ömrü yaklaşık 4-6 yıl kadardır. Bu süre sonunda dökülür ve yerine yeni saç teli oluşur. Erişkin bir bireyde günde yaklaşık 100-150 tel saç dökülmesi normal karşılanır. Bu sayıdan fazla dökülmesi veya 2 aydan uzun süren saç dökülmelerinin altında önemli bir sebep yatıyor olabilir. Yine eğer banyodan sonra hafifçe çekildiğinde ele 3-5 tel saç geliyorsa, dökülme önem arz eder.

Bu gibi durumlarda ve süreklilik gösteren dökülmelerde dermatoloji uzmanına başvurmak gerekir. Eğer belirtiler önemsenmezse kelliğe hatta altında yatan sebebe bağlı olarak daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir