Ani Tansiyon Yükselmesi
Yaşam için kan basıncı yani tansiyon gereklidir. Tansiyon yani kan basıncının olması, vücuttaki tüm organlara besin ve oksijen taşıyan kan dolaşımının mevcut olmasını sağlar. Vücutta kan pompalamakla görevli kalbin, atardamarlara doğru uyguladığı basıncın-gücün ölçümüne, tansiyon denir. Damarlara doğru fazla miktarda gücün uygulanması ise yüksek tansiyon sorununu doğurur. Tıp dilinde yüksek tansiyon, hipertansiyon tabiriyle ifade edilmektedir.
Tansiyon Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?
Yüksek tansiyon belirtileri çoğu zaman belirgin değildir. Tansiyon yüksekliği genellikle çeşitli rahatsızlıkların ve şikayetlerin sonrasında anlaşılır.
- Şiddetli baş ağrısı
- Mide bulantısı, kusma
- Görme bozukluğu
- Burun kanaması
Yukarıdaki problemlerle sık sık karşılaşıyorsa, bunlar hipertansiyon yani yüksek tansiyonunun belirtileri olabilir. Yüksek tansiyon; kalp krizi, böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinden ihmal edilmemeli ve mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır.
Yaşlılık döneminde yüksek tansiyon daha da belirgin bir hal alır. Yaşlılıkta damarların esnekliğini kaybetmesi, azalması yüksek tansiyon problemine sebebiyet verebilmektedir.
Tansiyon Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?
- Aşırı kilo, obezite
- Aşırı stres, kaygı ve endişe gibi psikolojik etkenler yüksek tansiyon sorununu doğurabilmektedir.
- Fazla miktarda alkol tüketimi
- Aileden birinde yüksek tansiyon sorununun olması
- Fazla tuzlu yiyecekler tüketmek
- Sigara içmek
- Şeker hastalığı(diyabet)
- Yaşlılık
- Böbrek hastalıkları
- Böbreklere kan taşıyan damarlarda daralma
Tansiyon yüksekliği problemi ileride ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğinden, ihmal edilmemeli ve mutlaka doktora başvurulmalıdır. Yapılan muayenelerden sonra ölçümlenen tansiyon değerlerinin ne denli risk oluşturduğu doktorlar tarafından belirlenir ve ona göre tedavi sürecine geçilir. Genellikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır.