Anekoik Kistler

  Anekoik kistler genelde vücudun farklı bölgelerinde çıkmasına rağmen böbrekte daha sık görülürler ve bunların tehlikeli olanları ve olmayanları vardır. Bunun tespiti için kistin büyüklüğü, kistin zamanla büyüyor olması ya da sabit kalması, ağrılı olması, hareketli olması gibi durumlar belirler. Bu nedenle ultrasonografik incelemeler sonucunda ne yapılacağı ile ilgili karar verilmesi gerekir. Anekoik kistlerin boyutu on cm’nin üzerine çıkmadığı sürece ultrasonda dahi görülmeyebilir. Çok küçük haldeyken farkedilmeleri çok zordur ve zamanla boyutu artınca anlaşılır varlığı.

Böbrekteki anekoik kistler genelde on cm üzerine çıkınca anlaşılırlar ve bir yerden sonra o bölgede bulunan idrar kesesi ve idrar yollarına böbreğe baskı uygular. İdrar kesesindeki bu baskı kişiyi rahatsız etmeye başlayabilir. İşte bu sıralarda yani böyle bir durum söz konusu ise o kistin alınması gerekir. Eğer zarar vermiyorsa gerek yoktur.

Anekoik Kistlerin Tedavisi

Anekoik kistler bir yerden sonra boyut olarak artmış ve diğer dokulara bası uygulayıp olumsuz etkilere neden oluyorsa alınması gerekir. Ultrasonografik yöntemler, laparoskopi ve cerrahi yöntemlerle yapılır. En sık kullanılanı ultrasonografik yöntemdir.

İçeriye enjeksiyon sokularak kistin içi boşaltılır bu sık kullanılır. Kistlerin varlığı anlaşılınca mutlaka doktora gidilmelidir. Vücuttaki her kist bir tehlike taşımaktadır ve telaş yapmadan duyarlı ve bilinçli davranarak uzman doktora başvurmak gerekir. Unutulmamalıdır ki hiç bir şey insan sağlığından önemli değildir ve gecikme, ihmalkarlık tedavi sürecini uzatabilir, kişinin hayatına mal olabilir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir