Ağızdan Gelen Yakıcı Sarı Sıvı

Ağızdan yakıcı, sarı sıvı gelmesi zaman zaman herkesin başına gelebilecek bir sorundur. Hamilelik döneminde de çok sık olarak görülen bir durumdur. Ağızdan sarımtırak ve acımsı bir sıvının gelmesinin yanında göğüste yanma ve boyuna vuran ağrılar da var ise, akla reflü gelmelidir.
Reflü hastalığı stres ile oluşan bir hastalıktır. Reflüde, mide içeriği yemek borusundan ağıza yayılır. Bazen mide içeriği yemek borusuna kaçar. Fakat bu durum sık sık olmaya başlarsa yemek borusu tahriş olur. Bu durumda yemek borusundaki tahriş olma kişiye yansır. Aynı durum yemek borusu ile mide birleşiminde bulunan kapakçığın bir nedenden ötürü bozulması ve işlevini yerine getirememesi sonucunda olur.
Reflü olan kişilerde göğüs kafesinde ve midede yanma, ağızdan sarı ve acımsı bir sıvının gelmesi, hazımsızlık, şişkinlik, geğirme isteği, ağız kokusu, ses kısıklığı ve kalpte çarpıntı meydana gelir. Bu nedenle ağızdan sarı ve yakıcı bir sıvı gelmesi semptom olarak kabul edilir.

Tedavisi
Reflünün belirtilerinin önlenmesi için, hastanın yaşam tarzını değiştirerek yakınmalarını ve şikayetlerini azaltması gerekir. Böylece hastalığın ilerlemesi önlenecektir. Hastalar yatma pozisyonlarında vücudunun üstünü yüksekte tutması gerekir. Yüksek yastıkla yatmaları gerekir. Ayrıca uyumadan 2 saat önce yemek yememelidirler. Asitli yiyeceklerden, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Öğünler az az ve sık yenilmelidir. Yemekte ve yemekler dışında bol su içilmelidir. Karın bölgesinin sıkan kıyafetlerden uzak durulmalıdır.
Bunlara rağmen ağızdan sarı ve yakıcı sıvı gelmesi, mide yanması, hazımsızlık, çarpıntı gibi şikayetler devam ederse derhal bir doktora başvurulmalıdır. Hemen tedaviye başlanılmalıdır. Hastaya verilen ilaç asit salgısını azaltır. İlaçla tedaviden sonuç alınamazsa cerrahi girişim yapılabilir.

Hamilelikte ağza sarı ve acı sıvı gelmesi

Hamilelik döneminde oluşan reflüye neden olan etmen, gebelikle beraber rahmin büyümesi ve karındaki basıncın artması ile mideye baskı olmasıdır. Mideye baskı olması nedeniyle mide içeriği yukarıya doğru kaçar. Gebelikte meydana gelen reflü hamilelik döneminden sonra geçer. Hamilelikte de bu şikayetlerin geçmesi ve azalması için belli döneme kadar ilaç kullanılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir