Ağız Kuruluğu Ve Yorgunluk

Ağız içindeki tükürük bezleri tarafından tükürük salgısı sayesinde ağız içi temizlik ve yiyeceklerin parçalanması sağlanmış olur. Yemeklerden sonra diş ve diş etleri arasında kalan yemek parçalarının da temizlenmesini sağlar. Çeşitli hastalıklardan ya da yeterince sıvı tüketilmemesinden ötürü kimi zaman tükürük salınımı az olmaktadır. Tükürük bezlerinin az çalışması beraberinde ağız kuruluğunu getirir. Ağır kuruluğu ve halsizlik sorunu bir çok nedenden kaynaklanabilmektedir.

Ağız Kuruluğu Nedenleri

Uzun Süre Susuz Kalmak

Gün içinde uzun süre susuz kalmak, sıvı tüketmemek ağız içi kuruluğuna neden olabilmektedir. Ağız kuruluğunun en bilindik nedenlerinden biri uzun süre sıvı tüketmemiş olmaktır. Gün içinde en az 1,5-2 litre su tüketerek, ağız kuruluğunu önlemek mümkündür.

İlaçların Yan Etkileri

Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak ağız kuruluğu ve halsizlik sorunları baş gösterebilmektedir. Özellikle antidepresan ve psikolojik rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar, ağız kuruluğunu tetikleyicidir. Yaşanılan sorun ve kullanılan ilaçlar hakkında doktora bilgi vermekte fayda vardır.

Guatr Hastalığı

İştah kaybı, kilo kaybı, asabiyet, yorgunluk, halsizlik ve ağız kuruluğu gibi sorunlarla kendini belli eden guatr hastalığının tedavisi ihmal edilmemelidir. Ağız kuruluğu ve halsizlik sorunları guatr gibi ciddi hastalıkların habercisi olabilir ve ihmal edilmemelidir.

Ağız kuruluğu ve yorgunluk sorunu, uzun süredir devam ediyor ve geçmiyorsa ciddi sağlık sorunlarının göstergesi olabilir. Bu yüzden bir an önce uzman doktora başvurulmalı ve gerekli tetkikler yapılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir