Spiral ve Ağrı

Spiral gebelikten korunma amacıyla kullanılan ve rahim içerisine yerleştirilen genellikle T şeklinde olan alettir. Bakır içeren spiraller günümüzde en çok kullanılan spirallerdir. Bunlar dışında progesteron hormonu içeren spiraller de bulunmaktadır. Bakır içeren spiraller 10 yıl kullanılırken, progesteron hormonu içerenler 5 yıl kullanılabilir.

Adet kanamasından hemen sonra veya gebelik şüphesi olmaması durumunda istenilen bir günde takılabilir.aşırı akıntısı ve aktif vajinal enfeksiyonu olan kişiler taktırmamalıdır.

Spiral takılan kişilerde rahim içi araca bağlı olarak aşırı adet kanaması, ara kanamalar ve kasık ağrıları görülebilir. Bu kasık ağrıları çok şiddetli olabilir. Spiral ve ağrı oluşumu doğru orantılıdır. Hormon içeren spiraller kanamaya neden olmaz. Tersine kanamanın tedavisinde kullanılabilirler.

Spiral Kullanımının Yan Etkileri Nelerdir?

Kanama: Uzun süreli veya aşırı adet kanaması, ara kanamalar veya cinsel ilişki sonrasında kanamalar olası yan etkilerdendir. Aşırı kanama durumunda daha küçük spiral takılabilir. Fakat kanama durdurulamıyorsa spiral çıkarılmalıdır.

Ağrı: Spiral takılmasından sonra geçiçe ve hafif ağrılar görülebilir. Bu ağrılar 5-10 dakika süren kramplar şeklindedir. Ağrılar kasık ve karın bölgesinde yoğun olur. Takılma sırasında şiddetli ağrı olması döl yatağının delinmesinden kaynaklanabilir.

Gebelik: Spiral olan kadınlarda gebeliklerin yüzde 50’si düşük olur. Eğer gebelik spirale rağmen devam ediyorsa spiral hemen çıkarılmalıdır. Çünü gebelik devam ettikçe erken doğum riski artar.

Dış gebelik: Spiral döl yatağının içinde gebelik oluşumunu önlese bile dış gebelik oluşumunu engelleyemez. Spiral kullanan kadınlarda dış gebelik olma riski yüksektir. Bu nedenle spiral kullanan kullanan ve adetten kesilen veya adet düzensizlikleri görülen kadınlarda dış gebelikten şüphelenilmelidir.

Döl yatağının delinmesi: Spiral döl yatağının dibine doğru yerleştirilirse yırtılma görülebilir. Nadiren de spiral aşağı doğru kayar ve döl yatağı duvarına zarar verir.

Cinsel organlarda enfeksiyon: Enfeksiyon oluşması riski spiral takıldıktan sonraki 1 hafta içinde çok yüksektir. Fakat normalde de enfeksiyon tehlikesi sürekli vardır. İrinli akıntı ve 38 derece üzeri ateş durumunda enfeksiyondan şüphelenilmelidir.

Spirallerin tümöre neden olmadığı son yıllar içinde kesin olarak açıklanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir