Uykuda Ağız Kuruması

Ağız içini nemli tutmakla görevli olan tükürük bezlerinin fonksiyonlarını tam olarak yerine getirememesi akabinde ağız kuruluğu baş gösterir. Normal şartlarda tükürük bezlerinden salgılanan tükürük; ağız içindeki bakterilerle savaşır ve sert gıdaların yumuşatılmasını sağlar. Tükürük bezlerinden yeterli miktarda tükürük salınımı olmaması halindeyse ağızda kuruluk hissi ve bakteri artışı oluşur. Tıp dilinde ağız kuruluğu; “kserostomi” olarak ifade edilir.

Bazı kişilerde gündüz ağız kuruması dışında geceleri, uykuda ağız kuruması sorununa rastlanır. Uykuda ağız kuruluğu şikayeti genellikle horlama, kullanılan ilaçların etkisi, uyku apnesi, tükürük bezlerindeki sorunlardan kaynaklı görülmektedir.

Bu içerikte öncelikle ağız kuruluğunun belirtileri ardından ise uykudayken oluşan ağız kurumasının sebeplerinden bahsedilmiştir.

Ağız Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?

Adı üstünde olduğu gibi ağız kuruluğunun başlıca bulgusu; ağız içinde hissedilen kuruluk hissidir. Meydana gelen kuruluk hissi dışında aşağıdaki etkenler de şikayetin belirtileri arasındadır.

  •  Boğaz kuruluğu,
  • Yemek yerken ve yutkunurken zorlanma,
  • Ağızda yanma hissi(kuruluktan ötürü)

Uykuda Ağız Kuruluğu Nedenleri Nelerdir?

Horlama

Pek çok kişi geceleri horlama sorunu yaşar. Normal şartlarda geceleri uykudayken, tükürük bezlerimiz her zamankinden daha az salınım yaptığından ağızda kuruluk olur. Bir de bunun üstüne horlama söz konusuysa, ağızdan hava girişi olur.Horlama esnasında burun tıkalı olduğundan hava girişi ve nefes alma ağızdan sağlanır. Giren hava da ağız içini kuruluğunu arttırarak uykuda ağız kuruluğu şikayetine neden olabilir.

Kullanılan İlaçların Etkisi

Tedavi sürecinde alınan bazı ilaçların içeriğindeki kimyasallar tükürük bezlerinin çalışmasını olumsuz yönde etkileyerek, dolaylı olarak ağız kuruluğuna yol açabilmektedir. Özellikle kullanılan antidepresanlar, psikolojik rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar, kemoterapi ilaçları(kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar vs.) ağız kuruluğu yan etkisine sahiptir.

Uyku Apnesi

Uyku apnesi rahatsızlığı horlamadan kaynaklanan bir durumdur. Uyku esnasında nefesin, solunum işlevinin durması anlamına gelir. Hayati önem taşıyan uyku apnesi rahatsızlığı bulguları söz konusuysa, derhal uzman doktora başvurulmalıdır. Aksi takdirde çok ciddi sonuçlar meydana gelebilir. Rahatsızlığın ağız kuruluğu dışındaki başlıca bulgularından aşağıda bahsedilmiştir;

  • Sık sık idrara çıkma,
  • Terleme,
  • Horlama,
  • Uyurken kendini rahatsız hissetme, huzursuzluk hissi,
  • Sabahları dinç ve enerjik uyanamama,
  • Dikkat dağınıklığı,
  • Gün içinde kendini sürekli yorgun ve uykulu hissetme

Tükürük Bezi Rahatsızlıkları

Tükürük bezlerinin, ağız içinde tükürük salınımından sorumlu olduğundan bahsetmiştir. Ağız içindeki bu bezlerde oluşabilecek problemler/rahatsızlıklar, az miktarda tükürük salgılanmasına yol açarak ağız içi kuruluğu tetikler.

Diğer Nedenler

  • Psikolojik etkenler,
  • Sigara kullanımı,
  • Çeşitli rahatsızlık: Diyabet, anemi vs.

Uykuda ağız kuruluğunun altında yatan nedenin saptanmasında kuruluğun sürekli takip edip etmediği önem taşımaktadır. Şayet bir süredir ağız kuruluğu devam ediyor ve geçmiyorsa, ciddi sağlık sorunu şüphesinden dolayı derhal sağlık kuruluşuna başvurulması tavsiye edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir