Arada Bir Şişen Koltuk Altı Lenf Bezleri

Lenf damarları üstünde bulunan lenf bezleri, vücudun bir çok bölgesinde yaygın olarak bulunur. Lenf bezleri vücutta dokular ve damarlar arasındaki taşıma işlevini üstlenirler. Lenf bezleri vücudun bir çok bölgesinde küçük oluşumlar halinde bulunan yapılardır. Lenf bezleri ve lenfatik sistem sayesinde dokular arasındaki zararlı atıklar temizlenir.

Normalde küçük olan lenf bezleri, enfeksiyonel rahatsızlıklar sonucunda elle hissedilebilir derecede büyüklüğe ulaşabilmektedir. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığının sonucu olarak boyun ve çene altı bölgesinde şişen lenf bezlerine çok sık rastlanır. Üst solunum yolu enfeksiyonu rahatsızlığında şişen lenf bezleri, kısa bir süre sonra genellikle tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçer.

Lenf bezlerinin şişmesinin nedeni daha çok enfeksiyon ve zararlı bakterilerle ilgili olsa da, bir çok faktör lenf bezlerinin şişmesine neden olabilmektedir.

Koltuk Altı Lenf Bezleri Neden Şişer?

Lenf bezlerinin şişmesi genellikle enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Vücudun belirli bir bölgesinde oluşan enfeksiyon, o bölgedeki bezlerin şişmesine ve büyümesine neden olabilmektedir.

El ve kol bölgesinde meydana gelen enfeksiyonlar, koltuk altı lenf bezlerinin şişmesine neden olabilmektedir. Kimi zaman bir yaralanmanın ya da hasar almanın sonucu olarak görülen kol bölgesindeki enfeksiyonlar, koltuk altında şişliklere neden olabilir.

Koltuk altı lenf bezlerinin şişme nedenlerinden biri de meme kanseridir. Ancak bezlerin şişmesi tek başına meme kanseri bulgusu olarak değerlendirilemez. Koltuk altı lenf bezleri şişliğiyle birlikte meme kanseri belirtileri de söz konusuysa, mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir